Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 5 października 2010

Sałatka z bakłażana i papryki


Tę prostą w wykonaniu sałatkę polecam szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Do jej przygotowania potrzebujecie patelni grillowej, ale równie dobrze warzywa możecie przyrządzić na grillu ogrodowym. 



SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w podłużne plastry
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • dwie łyżki prażonych i posiekanych pistacji
  • sos- 150 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka soku z cytryny,  1/4 łyżeczki suszonego oregano,  szczypta mielonej kolendry, szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku)
Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na 20 minut, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni grillujemy z obu stron paprykę i bakłażana, aż będą miękkie (z papryki po ugrillowaniu możecie zdjąć skórkę).  Z plastrów bakłażana tworzymy roladki zawijając w środku po kawałku papryki. Układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy pozostałą paprykę. Zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzeszkami.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

17 komentarzy:

  1. Czyżby to dzisiejszy obiadek?
    Smaczna, już samym wyglądem zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite kolory! az krzycza, zeby spalaszowac ta pyszna salatke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie może zachwycić:) bakłażan, pistacje... samo dobro

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne kolory, takie apetyczne i gorące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu znakomicie! Cudowna kolorystyka!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. I na pewno była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Napiszę to jeszcze raz - Ty Bestio - cudna jest ta sałatka :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinko, wygląda wspaniale! Bardzo, ale to bardzo apetycznie. A dla takiego warzywnego łasucha jak ja, jest wymarzone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  10. arabskie smaki... rzadko mam okazję jadac coś arabskiego. a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. nie nadążam za Twoimi pysznymi propozycjami na obiad, następnym razem nie wejdę na pusty żołądek :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ładne, kolorowe danko!:) podoba mi się i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie tylko,pieknie podane,nie tylko kolorowe,nie tylko apetyczne,ale na 100%smaczne...cos z tureckiej kuchni a ja uwielbiam kuchnie turecka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie feeria barw! poczułam się faktycznie jak w środku jakiejś arabskiej baśni...

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie prosta a jaki efekt....i jak pięknie dla oka...mniammm...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. oj, zjadłabym takiego grillowanego bakłażana, mniam!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->