Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 10 sierpnia 2010

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca z pomidorami przepis

Uwielbiam warzywa strączkowe, a w szczególności ciecierzycę. Najczęściej kupuję suche ziarno, które moczę przez noc a kolejnego dnia gotuję (często z dodatkiem listka laurowego). Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ciecierzycę w sosie pomidorowym. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością posmakuje osobom będącym na diecie wegańskiej (i nie tylko im). Tak przygotowaną ciecierzycę podaję najczęściej z dodatkiem kaszy kuskus. Dobrze sprawdzi się także ryż lub świeże pieczywo. 

Ciecierzyca w sosie przepis

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekana
  • 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę
  • pół szklanki warzywnego bulionu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku (w przypadku kwaśnych pomidorów)
  • natka pietruszki do posypania
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony czosnek i cebulkę przez 3 minuty, dodajemy pomidory, słodką i ostrą paprykę, oregano, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do otrzymania gęstego sosu (zajmie to około 10 minut). Pod koniec dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku (jeśli jest taka potrzeba) oraz ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub z ryżem. 

Cieciorka w sosie przepisy
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

    Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

    31 komentarzy:

    1. pyszny ten Twój obiad
      lubię kuskus z dodatkami, choc to nie on gra tu pierwszą rolę

      OdpowiedzUsuń
    2. Oooo..fajny pomysł :) Spróbuję coś podobnego niedługo stworzyć, bo też lubię ciecierzycę ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. O rany, ja kocham ciecierzycę. To danie idealne dla mnie. Ciecierzyca, pomidory, kuskus - bosko!

      OdpowiedzUsuń
    4. a w sosie pomidorowym jeszcze nie jadłam...

      OdpowiedzUsuń
    5. zapowiada sie bardzo smacznie:) calkiem fajny obiadek:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Oj ja też pokochałam ostatnio ciecierzycę!!! Cudna jest, i ten orzechowy posmak... :)

      OdpowiedzUsuń
    7. I u nas ciecierzyca gosci bardzo czesto, a z pomidorami faktycznie bardzo sie lubi. Ja czesto dodaje tez odrobine kuminu, mam takie kuminowe skrzywienie niestety ;))

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. smakowicie wygląda i w sumie to ja dawno nie jadłam ciecierzycy...:P

      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    9. dziś z racji tygodnia hiszpańskiego w Lidlu zakupiłam ciecierzycę ale w słoiczku- jest jej dwa razy więcej i do tego ma niesamowicie delikatny smak. koszt 3 zł- przy okazji polecam;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Dawno jej nie jadła, ale narobiłaś mi smaka:)

      OdpowiedzUsuń
    11. Próbowałam niedawno ciecierzycy po raz pierwszy i się polubiłyśmy - teraz przeniosę eksperymenty do swojej kuchni i zacznę chyba od Twojego przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Lubimy ciecierzycą, a tę hiszpańską to nawet wczoraj widziałem;-)

      OdpowiedzUsuń
    13. szczerze powiedziawszy, to ciecierzycy jeszcze nigdy nie jadłam, ale od jakiegos czasu zastanawiam się, jak smakuje.. bo szczerze to u Ciebie wygląda bardzo smakowicie;*

      OdpowiedzUsuń
    14. Ja tez kocham ciecierzycę i to pod każdą postacią. Muszę się wybrać do Lidla po ten wielki słój pełen cieciorki.

      OdpowiedzUsuń
    15. wygląda pysznie, pobudziłaś moje zmysły :D

      OdpowiedzUsuń
    16. nie jadłam jeszcze tego, w ogóle pierwsze słyszę o czymś takim.. trzeba będzie wypróbować ;)

      btw. wczoraj koleżanka uraczyła mnie sushi.. hmm... to był mój tzw. pierwszy raz i nie wiem czy mi to smakowało... ;)

      OdpowiedzUsuń
    17. a ja jeszcze nie znam smaku ciecierzycy;) muszę nadrobić, bo pysznie wygląda:)

      OdpowiedzUsuń
    18. a ja nie mogę się jakoś przekonać do tej ciecierzycy, no.. :)

      OdpowiedzUsuń
    19. Nigdy nie spotkałam takiej w słoiku z pomidorami a uwielbiam to ziarno i to bardzo. Zawsze kupuję suche ziarno, które dopiero przerabiam lub konserwowaną, ale nie lubie tego posmaku puszki :( Twoja propozycja jest bardzo interesująca :)*

      OdpowiedzUsuń
    20. A ja jeszcze ciecierzycy nie jadłam :( Ale Ty kusisz potwornie, więc może spróbuję? :)

      OdpowiedzUsuń
    21. Uwielbiam sos pomidorowy :)
      Moge jesc ze wszystkim ;)

      OdpowiedzUsuń
    22. iwonko, ,misbasiu, cistello- warto spróbować, ciecierzyca nadaje się świetnie też do innych dań, jak i sałatek.

      Szarlotek- ciecierzycę w sosie pomidorowym robi kilka wegetariańskich firm, mozna ją spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. ale są drogie, słoik 250 gram w sosie jakieś 5 zł.

      OdpowiedzUsuń
    23. Również uwielbiam ciecierzycę, najchętniej w towarzystwie pomidorów i korzennych przypraw. Kupiłam sobie ostatnio jej zapas, więc zrobię takie danie :)

      OdpowiedzUsuń
    24. O, bardzo, bardzo lubię w tej formie. :) Jadłam w poniedziałek, na indyjską modłę z wieloma aromatycznymi przyprawami. O dziwo, mimo kilku innych dań, ona właśnie była najbardziej popularna i zniknęła najszybciej z biesiadnego stołu. :) Nie dziwię Ci się, że jesteś w niej zakochana. :)

      OdpowiedzUsuń
    25. Mniam, mniam, mniam zrobiłam odrobinę modyfikując. Pyszne zestawienie takie słodko kwaśne :) dzienks.

      OdpowiedzUsuń
    26. super Wiewiórko! cieszę się że smakowało;)

      OdpowiedzUsuń
    27. Piękne wygląda... w smaku poezja :)

      OdpowiedzUsuń
    28. Właśnie przyzadzilam wedle przepisu + łyżka keczuupu Pudliszki. Pychotka;!!; mieszkając w Egipcie często jadalam ja w bardzo podobny sposób zrobiona tylko jeszcze z makaronem spagetti :)

      OdpowiedzUsuń
    29. Pierwszy raz jadłam ciecierzycę ,b delikatna Zrobiłam wersję nie-wegańską ,gdyż dodałam trochę podsmażonego wędzonego boczku Moi Panowie stwierdzili ,ze jak na piątkowe danie to dobre I najważniejsze ,nie daje wzdęć Wyczytałam na opakowaniu ,że zwana jest grochem włoskim

      OdpowiedzUsuń

    TOP !-- Galeria 9 -->