Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 17 czerwca 2010

Placuszki z cukinii i kukurydzy

Placuszki z cukinią i kukurydzą przepis

Placuszki z cukinią i kukurydzą to smaczny pomysł na lekki obiad. Przepis jest niezwykle prosty. Aby je przygotować wystarczy Wam jedynie szklanka i łyżka do odmierzenia składników. Jako dodatek do placuszków podałam kolorową i pełną witamin salsę z pomidorów i awokado. Koniecznie wypróbujcie przepis.


Placuszki z cukinii i kukurydzy przepis
Placki z cukinii i kukurydzy

PLACKI Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cukinia (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła (lub oleju)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka 
  • około pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce i wyrzucamy je. Cukinię kroimy wzdłuż ja pół. Jeśli ma sporo pestek, usuwamy je łyżeczką (starsze cukinie o twardej skórce należy obrać, przy mniejszych młodych okazach nie ma takiej potrzeby). Cukinię trzemy na tarce o grubszych oczkach. Odstawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar soku. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, masło, przyprawy. Mieszamy trzepaczką, aż masa będzie gładka (możecie zrobić to przy pomocy miksera). Dodajemy odsączoną kukurydzę i cukinię. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy masę i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z cukinią i kukurydzą podajemy z dodatkiem salsy z awokado.

*do ciasta na placuszki możecie dodać ulubione zioła, np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Jeśli chcecie, by były lekko pikantne w smaku, dodajcie do nich pozbawione pestek i drobno posiekane chili. 

SALSA Z AWOKADO

Składniki:
  • 3 pomidory  
  • 2 awokado  
  • 1 mała czerwona cebula  
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Pomidory i obrane awokado kroimy w kostkę (jeśli pomidory mają sporo soku, pozbawcie je pestek). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy pomidory, awokado, cebulę, zalewamy sokiem z limonki, mieszamy z liśćmi kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie przepadacie za smakiem świeżej kolendry, użyjcie natki pietruszki.

*początkowo znajdował się tu przepis na inne placuszki (przepis pochodził z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska). Nie byłam jednak z niego w pełni zadowolona, dlatego zmodyfikowałam go.

Czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy:

  1. Wydaje mi się, że mam tę samą ksiązkę i tez przymierzam się do tych placków. Trochę się obawiałam ich smaku ale skoro są dobre to napewno je zrobię:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczne placuszki:) Za ketchup dziękuję, poproszę za to salsę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają rewelacyjnie ;) Salsa też (awokado, awokado!) MUSI być rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja placuszki lubię. zjadłabym wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwino, wszystko co z cukinią lubię i takie placuszki muszę konieczie zrobić. Mam pytanie jak się smażą, czy dodatek masła pozwoli mi zrezygnować z oleju na patelni, czy jednak lepiej smażyć je w głebokim oleju?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielgasia- smażyłam na oleju jak naleśniki. Ważne, by patelnia była dobrze rozgrzana- w przeciwnym razie będą się rozwalać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki bardzo chętnie, ale co do awokado jeszcze się nie przekonałam. Są takie produkty z którymi trudno mi się zaprzyjaźnić. Należy do nich awokado i kapary.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne, smaczne i niezwykle lekkie placuszki:) na takie gorące letnie dni pasują w sam raz na obiadek... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkie warzywne placuszki. Przypomniałaś mi, że dawno u mnie salsy nie było. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo- ja sama z awokado niezbyt się lubię, ale mój W. za to uwielbia je (choć gdy zobaczył pierwszy raz był bardzo sceptyczny).
    Co do kaparów to się nie dziwie- rzadko kto je lubi. Ja chyba nawet nie znam nikogo kto je jada oprócz mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja wybieram tego z ostatniego zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mozesz napisac co to za ksiazka, bo ma pare meksykanskich i pewnie taka ze mnie sierota, ze je przegapilam.

    OdpowiedzUsuń
  13. To seria wypuszczona przez Rzeczpospolitą -Kuchnia podróże kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczne placuszki ,ja podałam w zestawie z kurczakiem w pomidorowej salsie + pieczone ziemniaki ,a pozostałe 2 placuszki zapakowałam do bento

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąka dowolna? Czy może być jakaś bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->