Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 5 czerwca 2010

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to dla niektórych smak zapamiętany z dzieciństwa. Świetnie smakuje z kromką domowego pieczywa lub jako dodatek do dań obiadowych. Zawsze przygotowuję ją w wersji zasmażanej, nie przesadzam jednak z ilością mąki. Kapustę wzbogacam o dodatek posiekanej w drobną kosteczkę marchewki. Nadaje ona kapuście delikatnej słodyczy i przyjemnie współgra z pozostałymi składnikami. Taka młoda kapusta z koperkiem to obowiązkowy element wiosennego menu. 


KAPUSTA Z KOPERKIEM

Składniki:
  • nieduża główka młodej kapusty (około 800 g - 1 kg)
  • 1 większa marchewka
  • 1 duży pęczek koperku (lub dwa średniej wielkości)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • pieprz, sól do smaku



Przygotowanie:


Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, wykrawamy głąba i wyrzucamy. Kapustę kroimy w grubszą kostkę.

Kapustę wkładamy do większego garnka, dodajemy niepełną łyżeczkę soli, marchewkę i podlewamy wodą (w zależności od ilości kapusty wlewam około 1-1,5 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (młodej kapuście powinno to zająć około 10-15 minut). W trakcie gotowania warto kilka razy przemieszać kapustę.

Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu na rumiano. Zasypujemy ją mąką, i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulką i tłuszczem przez niecałe 2 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, dodajcie go więcej. Gdy mąka się zrumieni, wlewamy na patelnię chochelkę płynu z gotowania kapusty i zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dokładamy drobno posiekany koperek, mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż kapusta zgęstnieje. Doprawiamy ją do smaku pieprzem i w razie potrzeby ponownie solą. Młodą kapustę z koperkiem podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub zajadamy przegryzając kromką dobrego pieczywa.

Wypróbuj także inne przepisy na młoda kapustę:

 Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta w pomidorach
Młoda kapusta z pomidorami


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
.

9 komentarzy:

  1. i to własnie jest jedno z moich ulubionych dań obiadowych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziś u Was optymistycznie. spontaniczne wyprawy są najfajniejsze. dania bez planu także. tym bardziej w takim pięknym zielonym kolorze i zjadane na uroczym talerzyku, kiedyś przepadałam za Kubusiem Puchatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmn...taka wiosenna..pyszna..nie jadlam od wiekow..Ach ;) Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Z marchewką czy bez - kapusta zasmażana MUSI smakować doskonale. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi apetytu :) dzisiaj już za późno, ale jutro po pracy może zmierzę się z taką kapustką

    OdpowiedzUsuń
  6. ale Wam fajnie i pysznie było :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Młoda kapusta z koperkiem to kultowe danie majai czerwca. Ale ja zrobiłam tez teraz -smak jest troche inny ,ale tez b.dobra Odlałam pierwszą wode ,aby kapusta nie była gorzka ,zas na koniec dodałem dodatkowo troche kwasku cytrynowego i śmietany .Młodą kapustę też robię z dodatkiem smietany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszek, ze śmietaną nigdy nie robiłam. Będę musiała kiedyś wypróbować Twój sposób.

      Usuń
  8. Była dzisiaj dodatkiem do obiadu, bardzo nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->