tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post5229912791922825861..comments2023-10-30T10:04:10.255+01:00Comments on Filozofia Smaku: Śledzie w olejuPanna Malwinnahttp://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-90723269591910122762015-12-22T18:43:09.326+01:002015-12-22T18:43:09.326+01:00Elizo, musisz wlać więcej oleju. Olej powinien się...Elizo, musisz wlać więcej oleju. Olej powinien sięgać ostatniej warstwy śledzi. Pozdrawiam świątecznie :) Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-36304189228444658292015-12-22T18:38:23.916+01:002015-12-22T18:38:23.916+01:00A jesli robiłam podwójną porcję tych zacnych śledz...A jesli robiłam podwójną porcję tych zacnych śledzi i włożyłam je do dużego słoja (1,5l) to powinnam cały wypełnić olejem? Chodzi mi o to, że dolałam olej w połowie słoja a te śledzie i dodatki dodane potem, na końcu są jakby suche, czy tak jest dobrze i co jakiś czas wystarczy wstrząsać po prostu słojem?<br />Baaaaardzo dziękuję za tego bloga :)<br />Elizahttps://www.blogger.com/profile/01911032445408675448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-44833741550613702192015-12-20T18:21:29.388+01:002015-12-20T18:21:29.388+01:00Bardzo dziękuję za wnikliwy komentarz. A jak mawia...Bardzo dziękuję za wnikliwy komentarz. A jak mawiają: "trening czyni mistrza", więc odważę się na inne śledzie niż "PO MOJEMU". Pozdrawiam świątecznie i do... poczytania śledziowo niebawem. UlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-51474043545954004802015-12-20T15:36:30.239+01:002015-12-20T15:36:30.239+01:00Moczenie śledzi w wodzie plus kilka łyżek octu ma ...Moczenie śledzi w wodzie plus kilka łyżek octu ma sens, ale przez kilka godzin, bo w przeciwnym razie wypłuczesz z nich większość soli i sam smak śledzia. Dawniej czasem dodawałam do wody ocet, ale obecnie wolę po prostu do oliwy/oleju dolać octu i śledzie również fajnie kruszeją. Ale to oczywiście kwestia preferencji. Grunt, to pozwolić śledziom swoje odstać w zalewie lub sosie, aby przeszły smakiem (czyli minimum dobę). Może po kilku latach zrobisz kolejne podejście do śledzi przygotowanych innym sposobem, niż ten dotychczasowy? A skoro jesteśmy w temacie śledzi, to ja lada moment zabieram się za robienie panierowanych śledzi w occie. Jeśli wyjdą smaczne, to może jeszcze przed świętami uda mi się je opublikować. Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-2359607539191626822015-12-20T15:29:23.882+01:002015-12-20T15:29:23.882+01:00Korzystam z książki z prawie panieństwa Kazimiery ...Korzystam z książki z prawie panieństwa Kazimiery Pyszkowskiej "Smaczne potrawy z ryb" i daję 1/5-1/4 octu 10% na 2 szklanki wody + łyżka cukru + ziele i listek, zagotowuję i zimną zalewam śledzie. Bywa, ze dodaję jeszcze nieco oleju/oliwy i wtedy jest ODCHUDZONA wersja śledzi w oleju lub bez oleju - do dalszej przeróbki. UlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-59904455328098759692015-12-20T14:29:23.604+01:002015-12-20T14:29:23.604+01:00Ulu, a jakie proporcje robisz przy takiej zalewie?...Ulu, a jakie proporcje robisz przy takiej zalewie? Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-81626519378190501192015-12-20T14:21:18.113+01:002015-12-20T14:21:18.113+01:00A ja najpierw ZAWSZE śledzie marynuję w lekkiej za...A ja najpierw ZAWSZE śledzie marynuję w lekkiej zalewie octowej przez 1-3 dni i dopiero z takich przygotowuję śledzie w oleju, z jabłkami, owocami czy rozmaite sałatki śledziowe. Bo wydaje mi się, że ocet jakby zwarza mięsko śledzia i nie jest on taki surowy. A może nie czuje się tak surowego śledzia jak mi się wydaje? Co o tym sadzisz robiąc różne śledzie? Może niepotrzebnie dokładam sobie od lat roboty? <br />Dziękuję za pyszności na blogu - jestem jego fanką :) - Ula G.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-23901977942068703482015-12-18T08:30:54.893+01:002015-12-18T08:30:54.893+01:00genialny pomysl! u mnie w rodzinie tez malo osob l...genialny pomysl! u mnie w rodzinie tez malo osob ludzi sledzieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-16359349998412868182015-12-16T07:50:27.609+01:002015-12-16T07:50:27.609+01:00Ocet z białego wina w tej samej ilości lub około 1...Ocet z białego wina w tej samej ilości lub około 1 łyżka octu 10 % (ewentualnie więcej do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze w smaku śledzie). Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-89501636782330299892015-12-15T23:15:00.538+01:002015-12-15T23:15:00.538+01:00czym mogę zastąpić ocet z czerwonego wina . czym mogę zastąpić ocet z czerwonego wina . Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02012724196476016943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-82012233701452112552015-12-14T15:36:31.971+01:002015-12-14T15:36:31.971+01:00Ok, dziękuję za odpowiedź :)Ok, dziękuję za odpowiedź :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00015074202374314728noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-85335338293958708492015-12-14T11:41:29.584+01:002015-12-14T11:41:29.584+01:00Wybierz neutralny w smaku olej. Moja mama do śledz...Wybierz neutralny w smaku olej. Moja mama do śledzi używa zawsze oleju rzepakowego. Ja rzepakowego w kuchni od dłuższego czasu nie stosuję i śledzie zalewam olejem ryżowym. Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-43988399708478502412015-12-14T11:35:00.542+01:002015-12-14T11:35:00.542+01:00Jaki olej najlepszy do tego typu śledzi? :)Jaki olej najlepszy do tego typu śledzi? :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00015074202374314728noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-1023947953045524732015-12-11T17:38:37.305+01:002015-12-11T17:38:37.305+01:00Wyglądają zjawiskowo .... wyobrażam sobie jakie mu...Wyglądają zjawiskowo .... wyobrażam sobie jakie muszą być pyszne:)Jolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-39533632586991869702015-12-10T17:56:00.569+01:002015-12-10T17:56:00.569+01:00Klasyczne śledzie w oleju to moje ulubione :)Klasyczne śledzie w oleju to moje ulubione :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-53328880481094522012015-12-10T11:30:10.465+01:002015-12-10T11:30:10.465+01:00Super przepis. Zamiast śledzi skorzystałam z macer...Super przepis. Zamiast śledzi skorzystałam z macerowanych w soku z cytryny i soli plastrów tofu. Pycha.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-7800898957386564182015-12-08T21:06:01.556+01:002015-12-08T21:06:01.556+01:00wyglądają bardzo apetycznie, spróbuję napewnowyglądają bardzo apetycznie, spróbuję napewnoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-29499228651052325732015-12-08T18:44:04.079+01:002015-12-08T18:44:04.079+01:00Tradycyjne, najlepsze :)Tradycyjne, najlepsze :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.com