tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post2428359047104768370..comments2023-10-30T10:04:10.255+01:00Comments on Filozofia Smaku: Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywamiPanna Malwinnahttp://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-71089645110102202232014-08-14T07:37:53.358+02:002014-08-14T07:37:53.358+02:00Ten przepis jest wariacją na temat mechouia autors...Ten przepis jest wariacją na temat mechouia autorstwa Claudii Roden. Claudia z tego co pamiętam pochodzi z Egiptu. Mechouia jak widać przerobiła na modłę europejską, bo składniki sałatki pokroiła w większe kawałki. Co do papryki to widziałam przepisy i ze słodką i z ostrą. W Polsce ciężko o tę dużą zieloną chili w strąkach (bo chyba tej używa się w Tunezji). W książce, z której korzystałam oczywiście i tłumacz popełnił małą gafę, bo w przepisie znalazł się kminek a nie kmin rzymski (to odruchowo zmieniłam, często polscy tłumacze popełniają takie błędy i później mamy tagine z dużą ilością kminku lub meksykańskie dania nim doprawione). Dzięki za podzielenie się informacjami. Będę musiała przygotować kiedyś mechouia w wersji drobno posiekanej z chili. Nie zmienia to jednak tego, że zdekonstruowana sałatka Claudii jest też bardzo smaczna :)<br /><br />Pozdrawiam serdeczniePanna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-79906430147816875162014-08-13T23:59:01.910+02:002014-08-13T23:59:01.910+02:00przedstawiona przez ciebie salatka nie ma wiele ws...przedstawiona przez ciebie salatka nie ma wiele wspolnego z Tunezyjska slata mechwia (salatka z pieczonych warzyw)<br />slata mechwia robi sie z papryk chili (czasami z dodatkiem slokiej papryki jesli chce sie zrobic lagodniejsza), zwyklej cebuli, pomidorow i ewentualnie czosnku, ktore po upieczeniu sieka sie lub miksuje z dodatkiem kamunu i oliwy z oliwek<br />a tunczyka i/lub jajka i/lub oliwki daje sie tylko na wierzch do ozdobyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-50841472513986228172014-03-05T12:40:40.591+01:002014-03-05T12:40:40.591+01:00Nie byłem w Tunezji, ale widzę, że to podobny pomy...Nie byłem w Tunezji, ale widzę, że to podobny pomysł na ten, który podał mi znajomy. Tam też jest jajko, rybka, oliwki, tyle, że bazą jest doprawione harissą puree z marchewki a nazywa się to Ommek Houria :) http://xouted.com/2014/03/jedz-normalnie-ommek-houria/marekhttps://www.blogger.com/profile/17149526499928208497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-31677283085481732592013-10-18T11:08:18.464+02:002013-10-18T11:08:18.464+02:00Musi być pyszna, bo wygląda pięknie! Musi być pyszna, bo wygląda pięknie! Bo(ro)n Appétithttps://www.blogger.com/profile/12402585407098523560noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-76531163439835927812013-10-18T10:01:44.632+02:002013-10-18T10:01:44.632+02:00Sałatka wygląda bardzo smacznie :)Sałatka wygląda bardzo smacznie :)Magda C.http://brulionspadochroniarza.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-17349781609481988822013-10-15T15:12:49.205+02:002013-10-15T15:12:49.205+02:00Pyszne połączenie, w tej sałatce jest wszystko, co...Pyszne połączenie, w tej sałatce jest wszystko, co lubię :) na pewno też ją przygotuję i to niebawem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-89345176099339811632013-10-15T14:42:06.299+02:002013-10-15T14:42:06.299+02:00dania z pieczonymi warzywami zawsze mi smakują ......dania z pieczonymi warzywami zawsze mi smakują ... cała głębia smaku w nich ...<br />pozdrawiam serdecznie ...Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-11746213491452936372013-10-15T13:10:44.713+02:002013-10-15T13:10:44.713+02:00Sa anchois, jest dobrze :)Sa anchois, jest dobrze :)Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.com