tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post1062228151308904510..comments2023-10-30T10:04:10.255+01:00Comments on Filozofia Smaku: Omlet białkowy z mąką owsianąPanna Malwinnahttp://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-7859609694421206892015-02-03T10:55:26.421+01:002015-02-03T10:55:26.421+01:00Uwielbiam omlety i racuchy i pankejki. Owsiane też...Uwielbiam omlety i racuchy i pankejki. Owsiane też są fajne i o wiele zdrowsze niż z mąki pszennej.JustInkahttp://www.justinka.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-30451333337356687572015-01-27T09:25:04.140+01:002015-01-27T09:25:04.140+01:00Mart. Dziś wracając do domu wstąpię po wspomnianą...Mart. Dziś wracając do domu wstąpię po wspomnianą przez Ciebie książkę do biblioteki i chętnie się dokształcę w temacie :) Piszesz o maśle z orzechów ziemnych (które de facto nie są orzechami a strączkami). Mamy w końcu jeszcze masło migdałowe, z nerkowców, kokosowe - ciekawa jestem jak w przypadku tych produktów wyglądają proporcje kwasów tłuszczowych. Dziękuję bardzo za odpowiedź i obszerne wyjaśnienie z Twojej strony.<br /><br />Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-92009770201235630532015-01-26T22:11:45.189+01:002015-01-26T22:11:45.189+01:00Co do źródeł to chociażby podstawowy podręcznik ży...Co do źródeł to chociażby podstawowy podręcznik żywienia "Żywienie człowieka zdrowego i chorego" Ciborowskiej i Rudnickiej, gdzie opisany jest stosunek omega-3 do omega-6 jako 36,5:1, podczas gdy prawidłowy stosunek (nie szkodliwy dla zdrowia powinien wynosić 5-10:1. <br />Niektóre badania są jeszcze mniej łaskawsze: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4355/2 ale żadne badanie nie potwierdziło dobrego działania tłuszczu zawartego w orzechach ziemnych. Żółtko ma o wieeeele lepszy stosunek tych kwasów (aczkolwiek też nie idealny, jak u oleju rzepakowego czy lnianego).<br />Nawet we wszystkich kulturystycznych forach piszą że (cytuję) "orzechy ziemne to g..no", to już tak mniej naukowo ;)<br /><br />Co do planów treningowych kulturystów... hm, spoko... tylko ciekawe jak to wszystko odbije się na ich zdrowiu za 20 lat... bo obojętne na pewno nie pozostanie. // Mart.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-54215558353458978272015-01-25T15:01:43.499+01:002015-01-25T15:01:43.499+01:00omlety na mące owsianej smakują o wiele lepiej, są...omlety na mące owsianej smakują o wiele lepiej, są bardziej pożywne i mają świetny smak!Foodmaniahttps://www.blogger.com/profile/06070158769371908661noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-63370853360603615712015-01-25T09:05:38.459+01:002015-01-25T09:05:38.459+01:00Mart. - we wpisie piszę o osobach trenujących, a s...Mart. - we wpisie piszę o osobach trenujących, a sam przepis podaję jako alternatywę (moim zdaniem smaczniejszą) dla omletu ze zblendowanych białek z płatkami. Założone cele treningowe wymagają odpowiednio zbilansowanych posiłków, a co za tym idzie makroskładników na określonym poziomie. Przy redukcji ilość tłuszczu często jest ograniczana i w momencie, gdy ktoś zje takiego omleta biszkoptowego przygotowanego zarówno z białek, jaki i z żółtek, będzie zmuszony mocno ograniczyć użycie tłuszczu w pozostałych posiłkach.<br />Co do żółtka: owszem, ma ono więcej białka aniżeli samo białko kurze (w 100 g), jednak zwróć uwagę na proporcje wagowe białka do żółtka (białko około 35-40 g, żółtko 20 g). W jednym jajku więcej białka będzie z samego białka kurzego aniżeli z żółtka. Jeśli chodzi o wyrzucanie, to każdy ma wybór. W przypadku kulturystów, którzy codziennie zjadają solidnego białkowego omleta, ilość żółtek w tygodniu może sięgać 70 i więcej. Wykorzystanie łatwą sprawą nie jest. Chyba, że jesteś cukiernikiem. <br />Co do tego masła, to podeślij jeśli możesz jakiś link do publikacji naukowych na temat masła orzechowego, które miałoby być złym źródłem tłuszczu w diecie. Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-4163976970210630432015-01-24T23:10:11.340+01:002015-01-24T23:10:11.340+01:00Ostatnio omlet białkowy to moje ulubione śniadanie...Ostatnio omlet białkowy to moje ulubione śniadanie. Najlepszy z masłem orzechowym i bananem. :)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/18417782373998616136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-81491881384604199812015-01-24T21:18:54.197+01:002015-01-24T21:18:54.197+01:00Wyglądają bardzo apetycznie i puchato, wręcz ideal...Wyglądają bardzo apetycznie i puchato, wręcz idealnie :) Ja akurat staram się nie przekraczać dziennej normy na białko, co nie jest niestety łatwe i nigdy jeszcze nie jadłam omleta z samych białek, bo nawet jak zobaczę jakiś fajny przepis, to zaraz myślę ile to będzie białka na 1 danie i wolę zwykłe pancakes, bardziej węglowodanowe :)Ania_Shttps://www.blogger.com/profile/07219730039600830857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-68745873157456601042015-01-24T16:59:12.673+01:002015-01-24T16:59:12.673+01:00Masło orzechowe wcale nie jest dobrym źródłem tłus...Masło orzechowe wcale nie jest dobrym źródłem tłuszczów, ponieważ mają one niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Natomiast żółtko to nie tylko tłuszcz, ponieważ: jest w nim więcej białka niż w białku, cała masa witamin i minerałów, a do tego luteina i lecytyna. Tak naprawdę białko to tylko dość jałowe wody płodowe. Nie wiem jak można wyrzucać w jajku to, co najzdrowsze i najcenniejsze. // Mart.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-56969143435678664482015-01-24T12:29:38.657+01:002015-01-24T12:29:38.657+01:00uwielbiam te lzejsze i zdrowe potrawy na blogu! po...uwielbiam te lzejsze i zdrowe potrawy na blogu! poprosze wiecej, bento juz nie raz zainspirowalo odchudzone posilki, ale nam ciagle malo :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-9218252961084669692015-01-24T12:01:53.567+01:002015-01-24T12:01:53.567+01:00Wygląda smacznie! :)Wygląda smacznie! :)Kinga https://www.blogger.com/profile/16559861728089478274noreply@blogger.com