Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 25 lipca 2017

Zupa z botwinki na zakwasie

Zupa botwinka przepis
Zupa z botwiny na zakwasie
Dzień dobry,

Ostatnio chodzą za mną zupy, w szczególności wszystkie z dodatkiem zakwasu. Zalewajki, żurki i barszczyki to jest właśnie to, co jadłabym najchętniej. Od razu uprzedzę pytania - nie, nie spodziewam się mniejszej wersji siebie lub Połówka 😉 Mam po prostu takie, a nie inne smaki. 

Na dzisiejszy obiad wymyśliłam sobie botwinkę na zakwasie, czyli podrasowaną wersję botwinki z ziemniakami. To taka letnia i sezonowa wersja barszczu czerwonego. Ziemniaków nie dorzucałam do zupy, po prostu ugotowałam je osobno i utłukłam. Tak podane zupy z ziemniakami na talerzu obok kojarzą mi się zawsze z wakacjami u dziadków. Częstujcie się przepisem. 

Zupa z botwiny przepis

Zupa z botwinki na zakwasie


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • pęczek botwinki (buraki plus liście z łodygami)
  • sok z cytryny do smaku (i dla zachowania koloru zupy)
  • cukier/erytrol do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • około 1/2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony (lub więcej wg preferencji)
  • posiekany koperek do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowane i utłuczone ziemniaki

Jak zrobić zupę z botwinki na zakwasie?


Buraczki obieramy, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tartce. W garnku umieszczamy bulion, wrzucamy buraczki. Zagotowujemy, po czym gotujemy przez około 7-10 minut na małym ogniu bez pokrywki. W tym czasie myjemy liście i łodyżki botwinki, a następnie drobno siekamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy lub rozcieramy w moździerzu/bokiem noża (najlepiej z odrobiną soli) na pastę. Do zupy dorzucamy łodyżki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy liście, gotujemy przez dosłownie minutę, aż zwiędną. Na koniec wrzucamy koperek, dodajemy troszkę soku z cytryny, czosnek. Wlewamy zakwas, próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem/erytrolem. Po wlaniu zakwasu nie doprowadzamy już zupy do zagotowania. W razie potrzeby dolejcie do zupy więcej zakwasu. Mój był już bardzo dojrzały, co za tym idzie dość kwaśny, więc poprzestałam na połowie szklanki. 

Zupę z botwinki podajemy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. 

Botwina z tłuczonymi ziemniakami

Zupa z botwiny przepisy
Zupa z botwinki z ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

33 komentarze:

  1. Proste, a doskonałe. Tłuczone ziemniaki to również wspomnienia wakacji u Dziadków. Uwielbiam rosół z takimi ziemniakami. Dziś u mnie także zupa botwinkowa, ale z krojonymi ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tłuczone ziemniaczki najbardziej lubię właśnie z barszczykiem, z takim wigilijnym to już dla mnie prawdziwa poezja.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam tej zupy, pewnie dlatego, że nie lubię buraczków. :)
    oMÓJ BLOG (klik)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie pyszności, oj muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze botwinki z czosnkiem :D Zresztą, jeśli znów zrobię botwinkę, to chyba wylecę z domu z hukiem :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie do botwinki zawsze obowiązkowo czosnek. I to świeży, dodawany dopiero pod koniec gotowania. U Ciebie za botwinką nie przepadają?

      Usuń
  5. Bardzo apetyczna :) Takie zupy to ja mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa - moje smaki bo bardzo lubię botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię zakwas, ale wypijam go na surowo:) barszczyk byłby idealny, spróbuję zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pijam na surowo, szczególnie w okresie zimowym.

      Usuń
  8. Uwielbiam botwinkē ale na zakwasie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupę z botwinki bardzo lubię, ale na zakwasie nigdy nie jadłam (chyba żadnej zupy na zakwasie nie jadłam :D). A moją botwinkową robię bardzo gęstą - zazwyczaj z ziemniakami i innymi warzywami oraz soczewicą i mleczkiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem kokosowym botwinkę wielbię <3 Fajny pomysł z tym dodatkiem soczewicy. Wypróbuję kolejnym razem.

      Usuń
  10. Świetny pomysł na zupę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama latem robiła botwinkę właśnie z ziemniakami, ale o innej porze roku bardzo często jadało się u nas własnie zabielany barszczyk z utłuczonymi ziemniaczkami na osobnym talerzu (najczęściej ze skwarkami ;) Czego nie lubiłam). Przypomniałaś mi ten smak :) Chyba wiem, co ugotuję w weekend! Choć nie mam zakwasu i posłużę się kwaskiem cytrynowym (wiem, wiem, to nie ten sam smak - zakwas buraczany uwielbiam i mogę pić sam prosto z buteleczki/słoiczka).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz kupić gotowy zakwas (nie koncentrat barszczu, bo tam buraków tyle, co kot napłakał). Dobry składowo i smakowo mają w Tesco.

      Usuń
  12. Super!
    Dałabym się na nią namówić od razu.
    Pomimo, że praktycznie nie przygotowuję zupek ostatnio, bardzo lubię ten smak i szczerze - narobiłaś mi na nią ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak zwykle zdjecia mistrzostwo swiata <3
    i z chęcią bym się dała namówić no!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają :)

      Usuń
  14. Moja mama tak podawała- z ziemniakami. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupę botwinkową jem tylko na zakwasie. Że ziemniaków nie lubię w zupach to dodaję ugotowaną fasolę jaś albo gdy czasu brakuje białą z puszki. Aż mi się zachciało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie po Twoim komentarzu zachciało się barszczu ukraińskiego z fasolą <3 Nie jadłam całe wieki.

      Usuń
  16. Bardzo lubię botwinkę:)Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda apetycznie. Nigdy nie jadłam takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna zupka i te kolory... Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada niezwykle apetycznie - chetnie bym zjadla, tylko u mnie nie ma botwinki :( (chlip).
    PS. Faktycznie u moich dziadkow, tez czasami podawalo sie tak zeimniaki do zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis :) A zupa wygląda pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nasza mama ostatnio zakochała się w kiszonych burakach i robi podobne zupy :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda świetnie, chyba czas najwyższy zabrać się za botwinkę :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP