Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 9 lipca 2017

Zielone curry z bobem i cukinią

Curry z bobem
Curry z bobem
Dzień dobry,

Dziś chciałabym Was poczęstować przepisem na kolejne pyszne curry. Tym razem obłędnie zielone z dodatkiem młodego bobu, cukinii i groszku. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w upalny dzień. Zielone warzywa uzupełnia zielona pasta curry. Jest troszkę bardziej pikantna i orzeźwiająca, aniżeli żółta pasta, której używałam do przygotowania curry z kalafiora. Skład mojej pasty curry znajdziecie w uwagach do przepisu. 

Curry z bobem przepis

Zielona curry z bobem i cukinią


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 nieduża cukinia
  • 5-6 łyżeczek zielonej pasty curry* (lub więcej, w zależności od preferencji i użytego produktu - dodałam łącznie 8 łyżeczek pasty curry)
  • 500 g bobu
  • spora garść mrożonego groszku
  • 350 g gęstego mleka kokosowego
  • sok z limonki do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • do podania: ugotowany ryż

Jak zrobić zielone curry z bobu i cukinii?

Cebulę siekamy w cienkie piórka, czosnek i imbir drobno siekamy. Cukinię koimy w niedużą kostkę. Wybieramy nieprzerośniętą cukinię o cienkiej skórce. Moja cukinia warzyła około 250-300 g. Bób gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy go), odcedzamy, przelewamy sporą ilością zimnej wody i obieramy. Ja miałam młody bób, który gotowałam mniej niż 5 minut. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż cukinia będzie miękka, ale w dalszym ciągu jędrna. Dodajemy pastę curry. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości. Przesmażamy ją z cukinią przez 1 minutę. Wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy groszek, bób, mieszamy. Próbujemy, doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Nie szalejcie z sosem sojowym, bo gotowe pasty curry są dość słone. Gotujemy przez około 3 minuty, aż groszek się rozmrozi, a bób podgrzeje. 

Curry z bobem i cukinią podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. Ja jadłam je z ryżem jaśminowym. 

Uwagi:

Curry z bobu możecie wzbogacić o dodatek ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki). Dorzućcie je do potrawki razem z ugotowanym bobem. Jeśli jadacie mięso, z powodzeniem do curry możecie dodać pierś z kurczaka lub indyka (surowe, pokrojone mięso wrzucamy po przesmażeniu cebuli, czosnku i imbiru i smażymy przez kilka minut, po czym dorzucamy cukinię). 

* Użyłam tej pasty curry. Bardzo dobrze wypada składowo i smakowo. 

Cukinia z bobem przepisy

Cukinia w sosie kokosowym

Curry z bobu przepis
Curry z bobem i cukinią

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

25 komentarzy:

  1. Pysznie zielona potrawa, oczywiście z bobem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda to danie. Twoje zdjęcia skutecznie zachęcają do wypróbowywania przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać Dorotko :)

      Usuń
  3. Z miłą chęcią spróbowałabym, jak smakuje bób w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie :) Chętnie bym zjadła takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo rzadko przerabiam bób,jem go solo ugotowany:) Masz bardzo ciekawe pomysły na dania z nim w roli głównej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm following you now. Visiting you back! Thanks for your comment. Waiting for more content in the page.
    Greetings!
    https://chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się napatrzeć, pożeram oczami to danie. Wspaniale dobrałaś składniki, bardzo mi się podobają twoje zdjęcia i przepisy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne pyszne curry, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiało powstać coś cudownego - tak wygląda :)
    Na pewno wypróbuję przepis, może w najbliższy weekend :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, czy Ci smakowało :)

      Usuń
  10. Przepyszne!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
    Woow! Jak apetycznie wygląda.
    Rewelacja :) Lubię bób.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda to danie :) Narobiłaś mi wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wyłupałyśmy nasz bobek prosto z ogródka :P Twoje danie będzie już jako trzecie w kolejce do wykonania :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedy popatrzyłam na zdjęcie pomyślalam, że to zielony groszek... a jednak bób ;) Lubię a takie curry to ciekawy pomysł na jego wykorzystanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tam jest i bób i groszek ;)

      Usuń
  14. Pięknie się prezentuje. Ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tu wszystko wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada niezwykle apetycznie - az chce sie wylizac monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie i pysznie!
    Delektuję się smakami, obrazami...

    OdpowiedzUsuń
  18. Z bobem musi być bardzo pożywne!

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem zachwycona, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  20. Brzmi smakowicie, zielonej pasty curry jeszcze nie miałam okazji wypróbować, może najwyższa pora :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP