Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 23 czerwca 2017

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepą przepis
Surówka z kalarepy
Dzień dobry,

Też macie tak, że obiad bez surówki jakoś tak nie do końca Wam smakuje? U nas porcja warzyw na talerzu to punkt obowiązkowy. Teraz, gdy na ryneczku stoiska uginają się od pysznych młodych warzyw, tym chętniej kombinuję z różnymi surówkami.

Zazwyczaj surówki doprawiam oliwą, o wiele rzadziej łączę składniki z kwaśną śmietaną lub z majonezem. Ten ostatni dodaję głównie do coleslawa. Wiem, że część osób w ogóle pomija dodatek sosu do surówek, chcąc tym samym zaoszczędzić troszkę kalorii. Nie warto jednak oszczędzać w tym przypadku na kaloriach, ponieważ brak tłuszczu sprawi, że nie wszystkie witaminy zostaną przyswojone przez nasz organizm (choćby witamina A obecna w marchewce).

PS. Przepis na surówkę z kalarepy powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią, Mopsikiem, Martynosią i Pati.

Surówki bez majonezu

Surówka z kalarepy (bez majonezu)


Składniki:

  • 1 kalarepa
  • mały pęczek rzodkiewki
  • 1 nieduża młoda marchewka
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ogórek małosolny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie cukier do smaku (użyłam erytrolu) i odrobina soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z kalarepy i rzodkiewki?


Kalarepę obieramy. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i wyrzucamy. Marchewkę obieramy. Do miski ścieramy na tarce na grubych oczkach kalarepę, rzodkiewkę i marchewkę. Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, ścieramy ogórka małosolnego (nie odciskamy soku z ogórka). Surówkę polewamy oliwą, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie konieczności cukrem lub erytrolem oraz sokiem z cytryny. Surówkę z kalarepy podajemy jako dodatek do obiadu. 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

24 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie obiadku bez surówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chrupać kalarepę na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, sezonowa i na pewno pyszna. Takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kalarepkę! To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj lubię, baaardzo lubię takie suróweczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak obiad, to koniecznie surówka. My je bardzo lubimy. Fajna propozycja, bogata w smaki i aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym bez wahania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię surówki do obiadu, ale i jako przekąskę chętnie jem :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś mało jem surówek, łatwiej mi jest zrobić gotowane warzywa, a na surowo jem głównie marchewki, które uwielbiam. Surówka wygląda super - jutro poszukam kalarepek i rzodkiewek i może zrobię podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam nic z kalarepy poza chrupaniem jej na surowo. Aaa, w dzieciństwie mama dodawała do zupy jarzynowej, bardzo tego nie lubiłam. A tu proszę suróweczka,jak się patrzy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Surówka musi być obowiązkowo! Ta z kalarepką wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszystkie surówki :) Ta prezentuje się bardzo, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś bardzo podobną i przyznaję, że jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. W tym orku jeszcze nie jadłyśmy kalarepy ale czekamy na tą z własnego a raczej tatusiowego ogródka :D Świetna surówka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z czystej ciekawości bym chciała się przekonać jak smakuje.
    Nigdy czegoś takiego nie próbowałam w tej wersji.
    Fajna propozycja. Uwielbiam kalarepkę.
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię kalarepę, fajna kombinacja, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobię jak tylko będę miała kalarepę. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł na wykorzystanie kalarepy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak jak Ty, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki :) Lubię je nawet jako dodatek do kanapek. Chciałam się zabrać jakoś za kalarepę - raz ją faszerowałam, raz dusiłam, ale muszę spróbować zrobić taką surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię pochrupać kalarepkę, w takiej sałatce też będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie próbowałam....ale chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja też wolę surówki z oliwą i sokiem z cytryny niż ze śmietaną. No chyba, że mówimy o mizerii... Bo nie ma nic lepszego na świecie ;)
    Surówka z kalarepki też z pewnością smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP