piątek, 2 czerwca 2017

Potrawka z kurczaka i szparagów

Danie z kurczaka i szparagów
Potrawka z kurczaka i szparagów
Dzień dobry, 

Potrawka z kurczaka to przez wiele osób danie znienawidzone. Mnie kojarzy się z zagęszczaną mąką papką z rozgotowaną marchewką i, nie daj Boże, groszkiem z puszki. Moje dzisiejsze danie także wygląda na papkę, ale jest za to o wiele zdrowsze i lżejsze. To dość sezonowa wersja potrawki z kurczaka, bo z dodatkiem zielonych szparagów. 

Taka potrawka wpisze się w menu osób będących na redukcji. Ja użyłam tu mięsa z udek kurczaka, ale równie dobrze może to być np. mięso z piersi kurczaka lub indyka. Potrawkę podałam z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi, które wyjątkowo dobrze komponują się z tego typu daniami. 

Zostawiam Was z przepisem i wracam do robienia kolejnych teł do fotografii. Połówek podśmiewa się, że skoro tak sprawnie idzie mi nakładanie tynku, to mogłabym przy okazji machnąć ścianę w dużym pokoju 😉.

Kilka innych pomysłów na szparagi w sosie znajdziecie u Mirabelki i Mopsika

Kurczak ze szparagami

Potrawka z kurczaka i szparagów


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 nieduży por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g ugotowanego mięsa drobiowego (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
  • 2 lekko czubate łyżeczki musztardy (u mnie grillowa)
  • 200 g kwaśnej śmietany (10, 12 lub 18 % - użyłam tej pierwszej)
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • bulion warzywny lub drobiowy (opcjonalnie po prostu woda)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż lub kasza

Jak zrobić potrawkę ze szparagami i kurczakiem?


Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Ja szparagi obrałam delikatnie obieraczką (były grubsze i dość włókniste). Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli szparagi są dość grube, warto przekroić je na pół lub nawet na 4 części. Mięso drobiowe kroimy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy szparagi (bez główek), smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy główki szparagów i czosnek, smażymy dalej przez około 3 minuty, aż szparagi będą miękkie. Dodajemy śmietanę, musztardę i kilka łyżek bulionu lub po prostu wody (w takiej ilości, by otrzymać niezbyt gęsty sos). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, wkładamy pokrojone mięso. Zagotowujemy. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, mieszamy. Gorącą potrawkę z kurczaka nakładamy na talerze i podajemy. Ja postawiłam na paloną kaszę gryczaną i ogórki małosolne. 

Uwagi:

- możecie pominąć pora i użyć białej lub, w wersji łagodniejszej, czerwoną cebulę
- by odchudzić potrawkę, możecie użyć piersi z kurczaka (np. z lekkiego wywaru drobiowego lub po prostu ugotowanej na parze)

Potrawka ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy:

  1. To musi smakować pysznie.
    Szparagi są takie dobre.
    Super propozycja na obiadek.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania - smacznie i szybko, no i te szparagi...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się wydaje, że takie danie bez mięsa bardzo by mi smakowało, zwłaszcza w zestawieniu z kaszą gryczaną :) Wizualnie przypomina hummus ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie potrawka tak mi się kojarzy i omijam ją szerokim łukiem i zamkniętymi oczami. Ale tak podana mi się podoba. Całkiem nowa szata i z moimi ulubionymi szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie tak jak piszesz potrawka z kurczaka i znienawidzony groszek z puszki :-) Opcja ze szparagami brzmi i wygląda dużo lepiej:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie poza przepisem. Był kiedyś taki blog prowadzony przez małżeństwo "grumkolandia", mogę się mylić ale wydaje mi się, że gotowaliście często razem i to przez nich trafiłam na filozofię. Teraz nie ma śladu po tamtym blogu i strona na fb nie istnieje. Czy wiadomo co się stało, że tak nagle zniknęli? Dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, właśnie sprawdziłam i strona rzeczywiście już nie istnieje. Nawet nie zauważyłam kiedy i jak to się stało. Widocznie nie mieli czasu lub ochoty dalej jej prowadzić. Tylko straszna szkoda tylu wspaniałych przepisów. Bardzo lubiłam ich blog i podejście do gotowania.

      Usuń
  7. Wygląda niesamowicie smacznie. *,*
    Eee tam, groszek z puszki jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie, tylko i wyłącznie w sałatkach. Do potraw na ciepło tylko i wyłącznie groszek świeży lub mrożony.

      Usuń
  8. To musi być pyszne danie, chętnie bym zjadła na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja przedszkolne potrawki bardzo lubiłam - dawno już nie jadłam. Ciekawa jestem tego zestawienia ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubiłam potrawkę z kurczaka, muszę zrobić ;) Może właśnie w takim szparagowym wydaniu. Danie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP