niedziela, 4 czerwca 2017

Omlet twarogowy z piekarnika (na słodko)

Pieczony omlet z twarogu
Omlet sernikowy

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że zdążyłam z nowym przepisem jeszcze przed Waszym śniadaniem. Dziś na talerz wjeżdża pyszny sernikowy omlet z piekarnika. Bez glutenu, bez cukru i bez smażenia. Pewnie jakiś cichy głos w Waszej głowie chciał sobie dopowiedzieć, że pewnie też bez smaku, ale zapewniam Was, że tak nie jest. 

Ten omlet (a może raczej placek, naleśnik, serniczek?) robi się bardzo szybko. Wystarczy Wam blender, foremka i piekarnik. Mieszacie składniki, przekładacie do formy i za kilkadziesiąt minut na stole ląduje solidne mistrzowskie śniadanie. Jeśli jadacie śniadania białkowo-tłuszczowe, to taki omlecik fajnie wpisze się w Wasze menu. Polecam wszystkim łasuchom i korzystając z okazji życzę Wam udanej niedzieli!

Pieczony omlet z twarogu

Omlet twarogowy z piekarnika

Śniadanie Mistrzów #324

Składniki (na 1 sztukę):

  • 125 g twarogu w kostce
  • 2 jajka (L)
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ewentualnie cukru - ja używam tego pierwszego (lub więcej do smaku)
  • 15 g mąki kokosowej
  • na wierzch: lekkie sezonowe owoce 

Jak zrobić omlet twarogowy z piekarnika?


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy cukier/erytrol, żółtka. Miksujemy krótko do połączenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy masę serową, przesianą mąkę kokosową, delikatnie mieszamy łyżką (nie używamy miksera!). Ciasto przekładamy do foremki o średnicy około 16-18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy przez około 20-25 minut lub dłużej, aż ciasto będzie zwarte, a patyczek po wbiciu w środek ciasta będzie czysty. Wyłączamy piekarnik, blachę z omletem wysuwamy i odczekujemy około 5 minut. Kolejno omlet przekładamy na talerz i podajemy. 

Z czym podawać omlet sernikowy?

Omlet sernikowy możecie oprószyć cukrem pudrem, zmielonymi na puder owocami liofilizowanymi (mega fajnie to wygląda!), miodem, gęstym jogurtem (np. greckim) lub zajadać solo.


Pieczony omlet z twarogu

Pieczony omlet z twarogu
Omlet sernikowy z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Omlet sernikowy w wykonaniu czytelników:



24 komentarze:

  1. Omlety uwielbiam, a na słodko i z owocami to już dla mnie całkiem siódme niego ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na zimno będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno smakuje super. To w sumie takie płaskie ciasto w kształcie omletu. Polecam do lunchboxu :)

      Usuń
  3. O właśnie o lunch box mi chodziło Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, więc taki omlet twarogowy na pewno by mi smakował :) Jak dobrze, że mam twaróg, który muszę wykończyć oraz jedno jajko, a do wtorku muszę się tego "pozbyć", bo wyjeżdżam - dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale grubaśny! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W to, że smakował cudownie nie wątpię - wygląda przecudownie, ale taka ilość białka to już nie dla mnie :D Na jutro mam za to podobnie wyglądającą pieczoną owsiankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy dodatek zblendowanego banana sprawdzi się tu zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba będzie wówczas zwiększyć troszkę ilość dodanej mąki. Możesz poeksperymentować lub poczekać do kolejnej soboty, bo na blogu pojawi się wówczas przepis na pieczony omlet z bananem.

      Usuń
  10. Czy można zrobić omlet ze zwykłą mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku użycia mąki pszennej, trzeba będzie jej dodać troszkę więcej.

      Usuń
  11. Fantastyczny byłby na podwieczorek, koniecznie wypróbuję ten przepis! Super zdjęcia, jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pieczone omlety :) W takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo smacznie :D Będę musiała koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym można by zastąpić mąkę kokosową? Czy np. płatki jaglane dadzą radę czy musi to być jakaś inna mąka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki jaglane nie nadają się. Jaką mąkę chciałabyś użyć zamiast kokosowej?

      Usuń
  14. A w jakiej temperaturze pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrz: pierwsze zdanie w przepisie.

      Usuń
  15. Zrobiłam, zjadłam ale szczerze przyznam, że nie powalił mnie przepis....pierwszy raz twoj przepis mnie nie zachwycił....kiedyś musiał byc ten pierwszy bo przeciez gusta są rózne. Za to inne przepisy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie nie jesteś miłośniczką serników ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP