poniedziałek, 5 czerwca 2017

Make bento, not war! #172

Fit lunchbox

Dzień dobry, 

Dziś dość skromnie, bo w ubiegłym tygodniu, z racji pracy na wyjeździe, miałam okazję zrobić tylko kilka pojemników. Króluje omlet sernikowy, na którego przepis dopracowywałam przez kilka dni. Jest niezwykle delikatny i świetnie smakuje na zimno. Wyjątkowo dobrze sprawdza się jako posiłek do pudełka. Pamiętajcie tylko o tym, aby dodawać do niego lekkie owoce. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się tutaj jagody, nawet te mrożone. Jeśli jadacie śniadania białkowo-tłuszczowe, to tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

Korzystając z okazji, zapraszam Was na nowy bentowy fanpage Make bento, not war na Facebooku. Do przeczytania już jutro 😊


ŚRODA

Na śniadanie pieczony omlet sernikowy (w wersji bezglutenowej) z dodatkiem malin i borówek.


Drugi posiłek to kasza gryczana z warzywami, wołowiną i sosem teriyaki. Szybkie i proste.

Komentarz:


Omlet sernikowy upiekłam wieczorem dzień wcześniej. Robiłam akurat omlet na kolację, więc wstawiłam do piekarnika od razu dwie formy. Kaszę gryczaną ugotowałam z podwójnej porcji dzień wcześniej. Rano zostało tylko przygotować potrawę.

Posiekałam pora, paprykę, szparagi i kilka brązowych pieczarek. Na patelni rozgrzałam 5 g oleju. Wrzuciłam posiekanego pora, smażyłam przez 3 minuty. Dodałam paprykę, szparagi i pieczarki, smażyłam kolejne 3 minuty. Wrzuciłam 250 g mielonej wołowiny, dodałam troszkę srirachy dla zaostrzenia smaku i garść mrożonego groszku. Smażyłam około 4 minuty. Wrzuciłam kaszę, dodałam 3 łyżki sosu teriyaki, wymieszałam. Patelnia wylądowała na parapecie przy otwartym oknie, by danie szybciej ostygło. Potem dodałam do niego posiekaną dymkę i zapakowałam do pudełka. Na górze wylądował marynowany czosnek.



CZWARTEK

W czwartek lekki i prosty w wykonaniu zestaw. W pierwszym pudełku ponownie pieczony omlet twarogowy, tym razem z dodatkiem mrożonych jagód.



W drugim pudełku sałatka białkowo-tłuszczowa z sałaty rzymskiej, pieczonej piersi z indyka, serka pleśniowego z zielonym pieprzem, rzodkiewki, pomidora, czerwonej cebulki. W małym pojemniku oliwa z octem balsamicznym, suszoną bazylią, solą i pieprzem.

Komentarz:

Oba pudełeczka były robione z samego rana. Od razu po wstaniu odpaliłam piekarnik, zmiksowałam masę serową i ubiłam białka. Omlet wylądował w piekarniku (posypałam go mrożonymi jagodami, inne mrożone owoce mogą być zbyt ciężkie.

Gdy omlet piekł się, pokroiłam warzywa i mięso, zrobiłam dressing. Akurat ostatnio kupiłam oliwę ev od razu z octem balsamicznym, wystarczyło więc jedynie wymieszać ją, przelać do pojemnika i doprawić.


7 komentarzy:

  1. Kaszę gryczaną z warzywami (i kiełkami na patelnię) mam w lunch boxie na jutro :)
    Omlet sernikowy, zwłaszcza ten z jagodami, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie brzmi ta kasza gryczana z wołowiną i warzywami :D A omlet sernikowy robiłam dzisiaj - właśnie z mrożonymi jagodami (bo bałam się, że truskawki puszczą za dużo soku). Dałam jeszcze do niego aromat waniliowy :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te omlety wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci. Zjadłabym, oj zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po przeglądnięciu tych apetycznych zdjęć zgłodniałam ;) Najbardziej mnie kusi omlet twarogowy z jagodami. Chciałoby się go porwać z tego pudełeczka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To drugie pudełeczko, to ja bym Ci ukradła przez monitor :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Omlet sernikowy wygląda przepysznie :) chyba się skuszę na niego :).

    OdpowiedzUsuń
  7. omlet sernikowy zrobię na pewno :) zakup monbento i książki "Sałatlove" niesamowicie wpłynął na moją mobilizację do robienia laczyków.
    Przy okazji, zostawię Ci linka do mojego lanczowego marzenia (które jest raczej niepraktyczne w moim przypadku, dlatego pozostanie marzeniem) https://www.getprepd.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP