piątek, 9 czerwca 2017

Curry ze szparagami i ciecierzycą

Żółte curry przepis
Curry ze szparagów i ciecierzycy

Dzień dobry,

Póki trwa sezon na szparagi, chciałabym się z Wami podzielić jeszcze kilkoma przepisami z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Dziś przyszła kolej na proste warzywne curry, które przygotujecie w mniej niż 20 minut. To opcja dla wegetarian oraz wegan, a także wszystkich tych, którzy zmuszeni są unikać laktozy w swojej diecie. 

Danie swój kolor zawdzięcza dodatkowi żółtej pasty curry. Jest ona mniej popularna, aniżeli czerwona i zielona pasta, ale równie ciekawa w smaku i warta uwagi. Przede wszystkim jest o wiele łagodniejsza w smaku. Wyczuwa się w niej także korzenne przyprawy, takie jak goździki, anyż i kurkuma. Sama nie przepadam za dwoma pierwszymi, ale ich obecność w tej paście w ogóle mi nie przeszkadza. 

Takie curry najlepiej podawać w towarzystwie ryżu. Ja najczęściej sięgam po bardzo przeze mnie lubiany ryż jaśminowy. 

Żółta pasta curry przepisy

Curry ze szparagami i ciecierzycą


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)*
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 10 świeżych mini kolb kukurydzy
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 2/3 puszki mleka kokosowego (gęstego), około 260 ml
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego do smaku 
  • sok z połowy limonki
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • sos sriracha do smaku
  • do podania: ugotowany ryż jaśminowy
  • do posypania: posiekana nać pietruszki lub dymka

Jak zrobić curry ze szparagami i ciecierzycą?


Cebulę siekamy w piórka. Czosnek i imbir drobno kroimy. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeśli szparagi są grubsze i łykowate, wówczas warto je delikatnie obrać przy pomocy kuchennej obieraczki. Odcinamy główki od szparagów i odkładamy do miseczki. Łodygi szparagów kroimy na 2-3 kawałki. Jeśli są dość grube, warto je przekroić na pół. Kolby kukurydzy kroimy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki. 

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy szparagi (bez główek), kolby kukurydzy. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki i główki szparagów, smażymy dalej przez około 3 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu chrupiące. Dodajemy pastę curry (warto zacząć od mniejszej ilości) i przesmażamy ją z warzywami. Wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy ciecierzycę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia pasty. Próbujemy sosu, dodajemy sok z limonki i sos sojowy do smaku. Żółta pasta curry jest dość łagodna w smaku, więc ja dodatkowo dodałam do curry troszkę czerwonego sosu sriracha. 

Do miseczek nakładamy ugotowany ryż jaśminowy oraz curry ze szparagami, posypujemy posiekaną natką lub dymką i podajemy. 

*Moja pasta miała w składzie olej sojowy, trawę cytrynową, sól, chili, szalotkę, cukier, kurkumę, czosnek, nasiona kolendry, cynamon, anyż, goździki i kminek. 

Wegańskie curry z ciecierzycą
Curry ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

19 komentarzy:

  1. Pyszne danie, a dodatek curry sprawia, że nabiera charakteru :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie, nieomalże czuje zapach tego curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało mi znane smaki. Chętnie przepis wypróbuję, bo szparagi kocham miłością wielką, a niedługo sezon na nie się skończy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ubolewam nad tym, że sezon szparagowy trwa tak krótko :(

      Usuń
  4. Cudownie wygląda to danie i na pewno tak samo smakuję :) Bardzo lubię takie wyraziste i aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe curry, doskonałe połączenie składników, chętnie bym takie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam takiego curry, ale wygląda tak apetycznie, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo ten kolor <3 Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie dostanę taką pastę curry lub jak ją zrobić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj w dużych supermarketach i hipermarketach na dziale z żywnością orientalną. Ja swoją kupowałam w Auchan, widziałam ją też w Tesco. Użyłam pasty marki Thai Pride. Bez problemu zamówisz ją przez Internet. Na blogu pojawią się niedługo jeszcze 2 fajne przepisy z jej wykorzystaniem.

      Usuń
  9. A kukurydza z puszki się nada? Gdzie kupic te małe kolby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszkowa odpada. To zupełnie inny smak. Ja świeże kolby kupuję w Lidlu.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! Już nie mogę się doczekać!

      Usuń
    3. Kurcze, byłam w Lidlu...nie ma :( I co teraz? Nie dawać? Dać jakiś zamiennik?

      Usuń
    4. Aniu, po prostu pomiń. Możesz w to miejsce dorzucić pokrojoną cukinię, o ile oczywiście lubisz.

      Usuń
    5. Ha! Zdobyłam. Bedzie na jutro obiad w pełnej krasie. Dziękuje.

      Usuń
    6. Udanego pichcenia w takim razie :)

      Usuń
    7. Curry jest mega, a że byłam w Tajlandii w marcu i dokładnie wiem jak smakuje tajskie jedzenie to w tym wypadku musze powiedzieć, że sos smakuje bardzo podobnie....wiadomo, że szparagów i pieczarek w Tajlandii na próżno szukać :P ale pasta curry robi robotę :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP