Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 30 czerwca 2017

Curry z kalafiora

Curry z kalafiorem
Curry z kalafiora
 Dzień dobry,

Pamiętacie curry ze szparagami i ciecierzycą? Jeśli przypadło Wam do gustu, to mam dla Was kolejne warzywne danie z użyciem żółtej pasty curry. Tym razem przyszła kolej na curry z kalafiora i groszku. Warzywa otulone lekko pikantnym, aromatycznym sosem kokosowym smakują fantastycznie. Szczególnie w połączeniu z ryżem. Tu polecam przede wszystkim ryż jaśminowy, za którym sama wręcz przepadam. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało. A ja korzystając z okazji życzę Wam udanego weekendu 😊.


Curry z kalafiora przepis

Curry z kalafiora


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryczki chili 
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 nieduży kalafior
  • 2-4 łyżeczki żółtej pasty curry* (lub więcej wg preferencji - dodałam 4 lekko czubate łyżeczki)
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • garść mrożonego groszku
  • sok z połowy limonki
  • jasny sos sojowy do smaku (dodałam 2 łyżeczki)
  • do podania: ryż jaśminowy

Jak zrobić curry z kalafiora?


Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Powinny być podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i imbir, smażymy przez 3 minuty. Dodajmy kalafiora, przesmażamy go przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry (zaczynamy od 2 łyżeczek), przesmażamy przez minutę. Wlewamy około 3/4 szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut lub dłużej, aż kalafior będzie miękki, ale nierozgotowany. W połowie gotowania dorzucamy mrożony groszek.

Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym. W razie potrzeby dodajemy więcej pasty curry. Jeśli curry jest dla Was zbyt rzadkie, gotujcie je kilka minut bez przykrycia, aby płyn odparował. Jeśli chcecie, aby curry było bardziej pikantne, dodajcie troszkę czerwonej srirachy do smaku. 

Curry z kalafiora i groszku podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego. Przed podaniem warto je posypać natką pietruszki lub nacią kolendry (jeśli lubicie).

* u mnie była to dokładnie ta pasta curry. Bardzo dobrze wypadła składowo i smakowo.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

28 komentarzy:

  1. Ależ on apetycznie wygląda. Kalafior jest mało docenianym warzywem. Warto podawać go w takich fajnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry, obok anyżu i kminku, to przyprawa, za którą nie przepadam. Potrawy na Twoich zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie, że chyba nawet na to kalafiorowe curry skusiłabym się. U mnie dziś też kalafiorowo, tyle, że risotto. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię anyżu, ani kminku, a ta pasta własnie je zawiera. I goździki, za którymi nie przepadam. Pasta curry jest inna w smaku (i w składzie), aniżeli popularna mieszanka przypraw curry. Kalafiorowe risotto brzmi pysznie :)

      Usuń
  3. Super danie i zachwyca kolorem :D Curry bardzo lubię, podobnie jak kalafiora, którym ostatnio cały czas się zajadam w różnych wersjach. Ostatnio moim faworytem jest ten pieczony, ale w takim wydaniu również chętnie bym go zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczonego wręcz uwielbiam <3

      Usuń
  4. O jacie :) Nie mam wszystkich składników a przyznam że ochotę mam wielką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam curry! Coś czuję, że pokochałabym to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie :) muszę sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie kalafiorek na pewno bardzo by mi przypadł do gustu :) Wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Curry z kalafiora i groszku to jedno z moich ulubionych dań tego rodzaju :) Kalafior pysznie łączy się z curry i mleczkiem kokosowym, no i do ryżu to idealny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ten aromatyczny sos z curry i mlekiem kokosowym. Mogłabym wyjadać sam sosik z patelni :)

      Usuń
  9. Mmmm, smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to pięknie wygląda, moje oczy pożerają to danie! Nawet na ryż mam ochotę, chociaż średnio go lubię :) Bardzo apetyczne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat z ryżem (szczególnie tym jaśminowym) lubię się bardzo. Ale chyba najbardziej uwielbiam makaron.

      Usuń
  12. Koniecznie muszę spróbować - kiedyś chciałam zrobić takie curry, ale kalafior mi się rozgotował i nie wyglądało to zbyt apetycznie. Ale fakt faktem, że takie przyprawy świetnie się z nim komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię dania z curry uwielbiam ten smak

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne curry.
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku :)
    Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam, tylko nie w wersji kalafiorowej :)
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne lekkie danie na lato, uwielbiam ten słoneczny kolor curry :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie i pomysłowo. Uwielbiam tą przyprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie ten kalafior :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio 'chodził za mną' kalafior, ale nie wiedziałam, co z tym fantem zrobić. Smażony jest dla mnei zbyt ciężki, pieczony średnio mi smakuje, i nagle trafiam na Twój wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kiedyś robiłyśmy podobne ale dodawałyśmy jeszcze pastę arachidową i było meeeega <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszotka! :)
    Idealna propozycja na obiad.
    Uwielbiam kalafiory.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale mi smaka narobiłaś! :D
    nie dośc ze przepis mistrzostwo to jeszcze te zdjęcia ... <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP