piątek, 12 maja 2017

Szaszłyki w marynacie jogurtowej na grilla

Szaszłyki w marynacie jogurtowej na grilla

Marynata z jogurtu do mięsa
Szaszłyki w marynacie jogurtowej

Dzień dobry,

Skoro sezon grillowy już się rozpoczął, śpieszę do Was z przepisem na pyszne szaszłyki na grilla. Troszkę inne, bo w marynacie na bazie gęstego jogurtu naturalnego i aromatycznych przypraw. Takie szaszłyki są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować mięsa przygotowanego w taki sposób, to serdecznie polecam wypróbować poniższy przepis.


Marynata jogurtowa

Bazą do dzisiejszych szaszłyków są piersi z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się pierś z indyka lub mięso z ruchomych elementów drobiu (np. podudzia). Mięso zamarynowałam w mieszance jogurtu i przypraw. Co ważne, musi być to bardzo gęsty jogurt naturalny. Ja wykorzystałam Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, którego użyłam także do zrobienia domowego sosu tzatziki do szaszłyków. Wszystkie składniki użyte w przepisie kupicie bez problemu w pobliskim sklepie, nie ma tu bowiem wymyślnych przypraw i drogich produktów. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i wejdzie na stałe do Waszego grillowego menu.

  Marynata do szaszłyków z jogurtu


Szaszłyki w marynacie jogurtowej



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 600 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 150 g Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 czubata łyżka ketchupu (domowego lub sklepowego o dobrym składzie)
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
  • 1/4 łyżeczki cayenne w proszku (lub więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy)
  • sól do smaku
Dodatkowo: 
  • patyczki do szaszłyków
  • ulubione warzywa, np. cebula, papryka, pieczarki
  • do podania: sos tzatziki
  • lekka sałatka z pomidorów i sera feta (przepis poniżej)

Marynata jogurtowa do mięsa
Marynata jogurtowa do mięsa

Jak zrobić szaszłyki w marynacie jogurtowej?


Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Ja do tego przepisu wykorzystałam piersi z kurczaka. Mięso doprawiamy solą, mieszamy. 

W pojemniku na żywność umieszczamy Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma, ketchup, czosnek, oregano, bazylię, kurkumę, słodką paprykę, pieprz i cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Do pojemnika wkładamy pokrojone mięso, ponownie mieszamy. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na 12-24 godziny. Należy pamiętać o wyciągnięciu mięsa z lodówki na około 30 minut przed planowanym smażeniem.

Szaszłyki w jogurcie


Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Zapobiegnie to przypalaniu się patyczków. Mięso wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na przemian z kawałkami warzyw. Ja wykorzystałam kolorową paprykę. Równie dobrze sprawdzą się nieduże cebulki, pieczarki, cukinia. 

Szaszłyki układamy na ruszcie grilla i grillujemy z każdej strony po kilka minut (polecam najpierw położyć szaszłyki na aluminiowej tacce do grillowania i dopiero na ruszcie). Można je również przygotować w domu na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub w piekarniku (180-200 stopni bez termoobiegu przez około 18-20 minut).

Szaszłyki w marynacie jogurtowej podajemy z sosem tzatziki oraz lekką sałatką z pomidorami i serem feta (przepis poniżej). 

Sałatka do szaszłyków

Lekka sałatka z pomidorów i fety


Składniki (na 2-3 porcje):
  • spora garść ulubionej sałaty lub miniaturowego szpinaku
  • 3-4 pomidory
  • pół czerwonej cebulki
  • kilkanaście zielonych oliwek z pastą paprykową
  • 70 g sera feta
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić lekką sałatkę z pomidorów i sera feta?


Ja do sałatki użyłam małe listki szpinaku, ale równie fajnie sprawdzi się Wasz ulubiony miks sałat, sałata rzymska, karbowana lub nawet lodowa. W misce umieszczamy sałatę, dodajemy pokrojone w większe kawałki pomidory, posiekaną w piórka cebulę czerwoną, oliwki i pokrojony lub pokruszony ser feta. Składniki dressingu łączymy ze sobą w zakręconym małym słoiczku i polewamy nim sałatkę. Pamiętajcie, aby wylać dressing na sałatkę tuż przez podaniem jej. 

Sałatka do mięsa z grilla

Sałatka na grill


Szaszłyki prosty przepis
Szaszłyki w marynacie jogurtowej

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

33 komentarze :

  1. ale pyszności ! aż ślinka cieknie. piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadlabym!!!! Twoje potrawy i zdjecia zawsze wywoluja u mnie slinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaszłyki nie dla mnie, choć myślę, że ta marynata fajnir sprawdziłaby się także do tofu :)
    A sałatkę bym zjadła z wielką chęcią :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tofu może wyjść naprawdę ciekawie. Trzeba będzie wypróbować :)

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wygladaja te szaszlyki ;) Marynownie w jogurcie faktycznie nadaje potrzawa soczystosci.
    PS. Jak zwykle przepiekene zdjecia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mięso pozostaje przyjemnie soczyste. No i fajnie, że taka marynata sprawdzi się przy prawie każdym rodzaju mięsa.

      Usuń
  5. Hm... pycha, wygląda mega apetycznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje :) Fajnie, że można czerpać inspiracje i pomysły z Twojego BLOGA!! Patrząc na te fantastyczne zdjęcia mój apetyt wzrasta :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michale, cieszę się, że zdjęcia przypadły Ci do gustu :)

      Usuń
  6. Świetny przepis ! I zdjęcia sprawiają, że mam ochotę na takie szaszłyki :) Przepis poleciłam na moim fb :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie marynowałam chyba nigdy kurczaka w jogurcie, a słyszałam, że świetnie wtedy mięso kruszeje :) Przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marynata bardzo mnie zainteresowała. Szaszłyki z nią na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli grill to szaszłyki u mnie muszą być, zwykle z indykiem i warzywami, ale w marynacie jeszcze nie robiłam. Będę musiała w tym roku spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. omom czy ja mogę wpaść na spróbowanie?:D wygląda to genialnie;) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaki cudowny przepis!
    Aż zachciało mi się sezonu grillowego, ale pogoda ani trochę nie zachęca :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie weekend był akurat piękny i słoneczny. W końcu można było wyjść z domu w krótkim rękawku. A dziś już niestety zrobiło się burzowo.

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne przepisy i przepiękne zdjęcia. Od samego oglądania pobudzają zmysły, aż czuje się zapach i smak. Obowiązkowe pozycje na następnym garden party! Już nie mogę się doczekać. Pani Malwino oby więcej takich ciekawych propozycji na czas grillowy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mateuszu, dziękuję za tak miłe słowa!

      Usuń
  14. Anonimowy13 maja, 2017

    Czy można wykorzystać jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ważne, by był gęsty i kwaskowaty w smaku.

      Usuń
  15. Bardzo smacznie i zdrowo :) Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szaszłyki. Najchętniej też wybieram mięso drobiowe, ale Twoje prezentują się wybornie! No i te kolory! Mnie już ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  17. My zjadłybyśmy sałatkę ale szaszłyki przygotowałybyśmy dla naszego taty, na pewno byłby zachwycony. Bardzo lubi takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł! W czwartek planuję zrobić grilla, więc chętnie wypróbuję twój przepis:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szaszłyki smakowały wyśmienicie. Bardzo pasuje mi taki zestaw przypraw☺

      Usuń
  19. Przepis wypróbowany na sobotnim grillowaniu. Cała rodzinka jadła ze smakiem, co już wiedziałam patrząc po samych składnikach. Marynata jogurtowa sprawiła, że mięsko było mięciutkie i delikatnie. Dziękuję za przepis i szczerze wszystkim polecam.
    Przepis wylądował w zakładkach i czeka na kolejną okazję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.