wtorek, 18 kwietnia 2017

Make bento, not war! #166

Make bento, not war! #166

Wegański lunch box

Dzień dobry, 

Jak minęły Wam święta wielkanocne? Jeśli jesteście przejedzeni i zmęczeni, a na jajka i kiełbaski już nie możecie patrzeć, to moje dzisiejsze propozycje na lunchbox do szkoły lub pracy z pewnością przypadną Wam do gustu. W minionym tygodniu przechodziłam jakąś sałatkową fazę. Nie straszna mi była nawet gorzka w smaku sałata radicchio. Powolutku przygotowuję się do przejścia na redukcję, więc takie fit sałatki będę jadała z pewnością dość często.

Mam w planach wrzucać troszkę moich posiłków na Instagram, konkretnie na konto Make bento, not war!. Być może zainspirują one część z Was. Będę tam też zamieszczać dodatkowe przepisy, więc zapraszam do śledzenia i komentowania. Będą to mocno roślinne dania, głównie wytrawne, no i oczywiście sezonowe. Te, które będą moim zdaniem najciekawsze, będę publikować na blogu. 

A i przy okazji, bo dość często ze znajomymi organizujemy sobie spotkania z menu opartym na konkretnej kuchni. Macie chęć od czasu do czasu zobaczyć takie tematyczne menu na blogu wraz z przepisami? Tydzień temu prezentowało się ono tak:


Dajcie znać w komentarzach, co o tym myślicie. Na powyższym zdjęciu widzicie przystawki na spotkaniu z kuchnią hiszpańską w roli głównej. 


PONIEDZIAŁEK

W moim lunchboxie jogurt z owocami plus nasiona konopi i jagody goji. Obok winogrona. 

Na drugim pięterku sałatka z miksu sałat (mieszanka florencka) pomidorków, rzodkiewek, czerwonej cebulki, ciecierzycy, nasion granatu, marynowanych szparagów, fasolki szparagowej. W pojemniczku oliwa z octem balsamicznym i oregano (plus sól i pieprz).


WTOREK

Na śniadanie jogurt z płatkami owsianymi (2 łyżki) i łyżeczką jagód goji. Posypany nasionami konopi, nasionami granatu i bezpestkowymi winogronami. Obok owoc kiwi.

Jako drugi posiłek sałatka inspirowana sałatką grecką (z poczciwym polskim dodatkiem w postaci miksu sałat). W pojemniku miks sałat florencki, czerwona cebulka, papryka, pomidorki, ogórek, oliwki kalamata i tofu marynowane w solance z zieloną czubrycą. W małym pojemniku oliwa z suszonym oregano, octem z czerwonego wina, solą oraz pieprzem. 

Przy okazji podaję przepis na tofu w solance, które robiłam w ubiegłym tygodniu - kostkę naturalnego tofu (200 g) zawinęłam w papierowy ręcznik w kilku warstwach, położyłam na desce, obciążyłam i zostawiałam na 20 minut. Kolejno tofu pokroiłam w kostkę. W 1/3 szklanki przefiltrowanej i przegotowanej wody (letniej) rozpuściłam pół łyżeczki soli, dodałam sok z cytryny (na początku tylko z połowy, potem wcisnęłam jeszcze troszkę, by zalewa była bardziej kwaśna) i płaską łyżeczkę suszonej czubrycy. Do zalewy włożyłam pokrojone tofu i odstawiałam do lodówki na kilka godzin. Powstało słone, kwaśne tofu o ziołowym aromacie. Takie tofu można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni (o ile jest świeże i w całości zanurzone w zalewie). Z każdym dniem tofu staje się bardziej intensywne w smaku.


ŚRODA

Kolejny kolorowy zestaw, a w nim sałatka z miksu sałat, rzodkiewek, papryki, fasolki szparagowej (marynowana z puszki), cebulki, marynowanego tofu i czarnych oliwek. W pojemniczku oliwa z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. 

W drugiej części pudełeczka sałatka z ciecierzycy i awokado. Bardzo ją lubię i chętnie do niej wracam. Zawsze, gdy ją jem, czuję się mega zdrowo. Obok kiszone ogórki. 


CZWARTEK

Ten zestaw smakował mi chyba najbardziej. W środku spora porcja czerwonych bezpestkowych winogron, marynowane karczochy (przepis wkrótce!) i sałatka z rzodkiewki i tymianku. 

W drugiej części pojemnika kolejna lekka sałateczka, tym razem miks sałat, ogórek, pomidor, biała fasola, cebulka, szparagi i oliwa z zaatarem w małym pojemniczku. 

17 komentarzy :

  1. Biorę Meksyk! :) pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ostatnio miał być właśnie Meksyk (a konkretniej kuchnia tex-mex), ale pech chciał, że nigdzie nie trafiliśmy na ładne awokado.

      Usuń
  2. Jestem bardzo za wpisami z tematycznymi daniami z roznych kuchni, swietny pomysł. Pozdrawiam! Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że pomysł się podoba.

      Usuń
  3. Menu z imprez tematycznych - jak najbardziej za! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na imprezy! Chętnie zobaczę menu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Imprezy z kuchnią w tle to zawsze udany pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie spotkania to świetna sprawa! U mnie niestety nie ma towarzystwa do takich spotkań, dlatego z chęcią będę podpatrywać jak to u Was wygląda :) Ja też przymierzam się do konkretnej redukcji wraz z nadejściem przyszłego tygodnia, więc bacznie będę śledzić Twojego Instagrama. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bawimy się w takie spotkania od kilku lat. Jest okazja do spotkania się i przy okazji poznania czegoś nowego. A ja mogę wyżyć się w kuchni ;) Na Ig serdecznie zapraszam!

      Usuń
  7. Sałatka z ciecierzycy i awokado dla mnie! Uwielbiam takie boxy i takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę polecam - jest pyszna i ekspresowa w przygotowaniu. Do lunchboxu w sam raz.

      Usuń
  8. Pomysł na tematyczne kulinarne spotkania z przyjaciółmi świetny! Myślę, że jakby każdy przyniósł coś na wspólny stół, to byłby to fajny pretekst do wymiany kulinarnymi doświadczeniami i przepisami :) A boxy prezentują się bardzo smakowicie, tak kolorowo! Zaintrygował mnie przepis na tofu w solance, musi ciekawie smakować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tofu wychodzi bardzo ciekawe w smaku - intensywne i wyraziste. Fajnie sprawdza się w sałatkach i nie tylko.

      Usuń
  9. Smakowite takie pudełeczka! Super pomysły :) Zapisuję sobie bloga do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię robić takie tematyczne imprezki. Ale inspiracji nigdy dość! Szczególnie Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chetnie zobacze pomysly na tematyczne imprezy i pieknie przybrane stoly;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.