wtorek, 21 lutego 2017

Boczniaki w sosie warzywnym

Boczniaki w sosie warzywnym

Boczniaki z warzywami
Dzień dobry, 

Bardzo lubię, gdy moje bento jest po brzegi wypełnione dość różnorodnymi warzywnymi dodatkami. Chętnie przygotowuję np. kinpirę z marchewki, cukinię z cebulką po japońsku czy szparagi z pieczarkami. Tym razem sięgnęłam po boczniaki i korzeniowe warzywa, by stworzyć prostą, smaczną i niekomplikowaną przystawkę. Świetnie smakuje na zimno, dlatego dobrze sprawdzi się jako posiłek w lunchboxie. Tak przygotowane boczniaki możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 4 dni. 




BOCZNIAKI W SOSIE WARZYWNYM

Składniki:
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ćwiartka niedużego selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (ja używam erytrolu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 g boczniaków, najlepiej o dość płaskich kapeluszach
Jak zrobić boczniki w sosie warzywnym?

Białą część pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez około 3-4 minuty. Dodajemy starte warzywa, smażymy, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Na patelnię wlewamy troszkę wody, przykrywamy ją pokrywką i dusimy warzywa na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną (dusiłam warzywa przez około 8 minut). 

Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dolewamy przefiltrowaną wodę (tyle, by warzywa połączył niezbyt gęsty pomidorowy sos). Dodajemy paprykę wędzoną, roztarte w palcach oregano, ocet balsamiczny i cukier do smaku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. 

Oddzielamy kapelusze boczniaków od łodyżek. Jeśli kapelusze są dość duże, warto przekroić je na pół. Nóżki grzybów kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy około 1 łyżkę oleju, a następnie dobrze ją nagrzewamy. Na patelnię kładziemy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, po czym odwracamy je na drugą stronę i smażymy przez kilka minut do miękkości. Ważne, by patelnia była odpowiednio nagrzana, w trakcie smażenia grzyby nie powinny podejść wodą. Pod koniec boczniaki oprószamy solą i przekładamy do warzywnego sosu. 

Boczniaki w sosie warzywnym podajemy na ciepło lub na zimno. Możecie podać to danie jako dodatek do obiadu lub zajadać z dodatkiem chleba. Fajnie komponuje się z ryżem jaśminowym i kotletami na bazie warzyw strączkowych. 

Boczniaki z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

2 komentarze :

  1. Z racji ze teraz nie ma swiezych grzybow,czy mozna dodac suszone?I jak je przygotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczniaki, podobnie jak i pieczarki, kupisz przez cały rok (w markecie, na targu warzywnym). Poza tym boczniak to grzyb zimowy i być może można go jeszcze znaleźć w lasach. Suszone grzyby się tutaj nie sprawdzą.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.