czwartek, 26 stycznia 2017

Wiosenna miska obfitości z łososiem

Łosoś z ryżem przepis
Wiosenna miska obfitości z łososiem
Dzień dobry, 

Na pohybel zimie, mam dla Was przepis w wiosennym klimacie, który fajnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. To (jak sobie to roboczo nazwałam) miska obfitości z dodatkiem łososia i sporej ilości warzyw. Na anglojezycznych portalach królują różnej maści "bowle", które zawsze zachwycają cudownym barwami. Takie smaczne miski mocy można przygotować z dowolnych składników, bazując na tym, co akurat mamy w lodówce.

Bazą do wiosennej michy jest ryż. Postawiłam na mieszankę brązowego i czerwonego. Do tego wspomniany łosoś, jajko, całe mnóstwo warzyw i sos na bazie...majonezu. Teraz 3/4 pań czytających przepis skrzywi się, bo majonez nie kojarzy nam się z niczym zdrowym. A taki domowy majonez na dobrej jakości oleju lub oliwie może być źródłem zdrowych tłuszczy. Choć wiem, że większość zobaczy w nim jedynie wroga szczupłej sylwetki.

Przygotowanie domowego majonezu jest naprawdę banalnie proste i zajmuje dosłownie 3 minuty. Smak i konsystencja są nie do porównania. Połówek, bo to on zawsze kręci majonez, bazuje zawsze na jajkach z wolnego chowu i oleju rzepakowym tłoczonym na zimno (stąd też specyficzny kolor sosu na zdjęciach). Jak przestanę się gniewać z trybem video w moim aparacie, to nakręcę filmik z przygotowania takiego majonezu. 

PS. W uwagach do przepisu znajdziecie alternatywną wersję sosu na bazie jogurtu lub awokado. 

wędzony łosoś przepisy

WĘDZONY ŁOSOŚ Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • ryż w ilości wg uznania, ja na 2 porcje ugotowałam 200 g ryżu (użyłam ryżu brązowego i czerwonego, który ugotowałam razem)
  • 200 g dzikiego wędzonego na zimno łososia
  • 1 dojrzałe awokado plus sok z cytryny
  • 1 miniaturowa sałata lodowa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • 2 jajka
  • czarnuszka do posypania
  • posiekany szczypior z dymki do posypania
  • sos: 60 g domowego majonezu, kilka kropel sosu sriracha
Jak zrobić łososia z ryżem i warzywami?

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja w garnku umieściłam ryż brązowy i czerwony, zalałam wodą (w proporcji 1:2), lekko osoliłam i gotowałam pod przykryciem do miękkości. Trwało to około 30 minut. Zarówno ryż brązowy, jak i czerwony, po ugotowaniu powinirn pozostać delikatnie al dente. 

Łososia kroimy w mniejsze kawałki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, owoc kroimy i kropimy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na pół. Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Seler obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Rzodkiewki i obranego ogórka kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. Moje w zamyśle miały być na pół twardo, ale zagapiłam się i przetrzymałam je odrobinę dłużej na gazie. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ilość srirachy dostosujcie do własnych preferencji. 

W dwóch miskach umieszczamy ryż i wszystkie pozostałe składniki. Posypujemy posiekanym szczypiorem i czarnuszką (nie przesadzajcie jednak z tą ostatnią). Podajemy z dodatkiem pikantnego sosu ze srirachą. 

Uwagi:

- W wersji odchudzonej sos można przygotować na bazie gęstego jogurtu naturalnego (jogurt, odrobina soku z cytryny, sriracha, sól i pieprz, troszkę dowolnego słodziła, ewentualnie odrobina roztartego w moździerzu czosnku i suszone oregano). Można też użyć "majonezu" z awokado wymieszanego ze srirachą. Warto wtedy zrezygnować z dodatku awokado w misce. 

Łosoś z ryżem przepis

Łosoś z ryżem przepis
Wiosenna miska obfitości z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam takie kolorowe miski. Super

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie tak apetycznie wygląda, że muszę je zrobić:) Mam jednak pytanie o łososia- użyć wędzonego na zimno czy gorąco?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciach łosoś wędzony na zimno, ale równie fajnie sprawdzi się wędzony na gorąco, wędzona makrela lub chudszy tuńczyk. Przy tych dwóch ostatnich dorzuciłabym jeszcze czerwoną cebulkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to dam znać jak smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej u Ciebie już wiosna? Myślisz, że to już ten czas :-) A micha wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP