czwartek, 12 stycznia 2017

Surówka z ogórka i rzodkiewki

Surówka z ogórka i rzodkiewki

Surówka z marynowanych warzyw
Surówka z ogórka i rzodkiewki
Dzień dobry,

Wprawdzie to nie sezon na ogórki czy rzodkiewkę, jednak mimo to, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczną surówkę z marynowanych warzyw. Świetnie komponuje się z wyrazistymi w smaku potrawami z kuchni azjatyckiej. Przygotowałam ją z myślą o klopsikach teriyaki, ale i z pieczonymi warzywami smakowała nadzwyczaj dobrze. 

Surówkę z ogórka i rzodkiewki należy przygotować na kilka godzin przed podaniem. W tym czasie warzywa zmiękną i przejdą smakiem zalewy. Jeśli chcecie, możecie ją dodatkowo wzbogacić o dodatek drobno posiekanej dymki lub prażonego sezamu.

Surówka z marynowanych warzyw

SURÓWKA Z OGÓRKA I RZODKIEWKI

Składniki:
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru lub erytrolu 
  • 1/4 łyżeczki soli (lub więcej wg preferencji)
Jak zrobić surówkę z ogórka i rzodkiewki?

Ogórka obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Umyte i oczyszczone rzodkiewki kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w pojemniku, dodajemy sól i cukier/erytrol. Mieszamy. Wlewamy ocet, dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie dokładnie mieszamy. Surówkę z ogórka i rzodkiewki odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1-2 godziny lub dłużej. Co jakiś czas warto przemieszać warzywa. Surówkę podajemy jako dodatek do potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z wyrazistymi w smaku potrawami z kuchni azjatyckiej.

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

3 komentarze :

  1. Robiłam kiedyś podobną z samego ogórka z koperkiem,pyszna była:)

    OdpowiedzUsuń
  2. próbuję znaleźć wspomniane klopsiki teriyaki,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą na blogu dzisiaj. Publikację ustawiłam na 13:30 :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.