piątek, 23 grudnia 2016

Śledź z kiszonym ogórkiem

Śledź z kiszonym ogórkiem

Śledź z cebulą przepis
Śledź z kiszonym ogórkiem  
Dzień dobry, 

To już ostatni przepis, jaki przygotowałam dla Was z myślą o świątecznym stole. To śledzie z cebulą i ogórkiem kiszonym. Klask, który ląduje na naszym stole przy okazji praktycznie każdego spotkania rodzinnego. Te śledzie najlepiej przygotować na dobę, dwie przed planowanym podaniem, aby śledzie skruszały, a smaki się przegryzły. Serwujemy je schłodzone w towarzystwie świeżego pieczywa.

Śledzie z cebulą jak zrobić

ŚLEDZIE Z KUSZONYMI OGÓRKAMI

Składniki:
  • 500 g solonych śledzi
  • 1 duża biała cebula
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 liść laurowy
  • olej
Jak zrobić śledzie z ogórkami kiszonymi?

Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia należy zmienić wodę 1-2 razy. Po tym czasie próbujemy kawałek śledzia. Jeśli są dla Was w dalszym ciągu zbyt słone, moczcie je odpowiednio dłużej. Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. 

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. W dużym słoiku umieszczamy warstwę śledzi, oprószamy ją pieprzem, posypujemy posiekaną cebulą i ogórkiem. Tak samo postępujmy z resztą składników. W połowie dokładamy do słoika listek laurowy. Śledzie polewamy octem winnym (tak by spłynął po śledziach), wlewamy olej. Oleju należy dodać tyle, aby śledzie były nim przykryte. Nie muszą w nim pływać. Śledzie odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Przechowujemy je w lodówce do tygodnia czasu. 

Śledzie z ogórkami

Śledź z cebulką
Śledź z kiszonym ogórkiem  


Czas przygotowania (bez moczenia śledzi): 10 minut.

5 komentarzy :

  1. a po ten ocet ?
    bardzo lubie sałtkę ze slaedzia cebuli ogórka kiszonego z zniemniakami wiec te nadawałby sie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie są z nim po prostu smaczniejsze. Jeśli chcesz, to pomiń ocet.

      Usuń
    2. dzięki myślałam ,że kiszony ogorek wystarczy żeby zakwasić ;)

      Wesołych Swiat

      Usuń
    3. Ocet sprawia, że śledzie ładnie kruszeją i przy okazji są troszkę ostrzejsze w smaku :) Również Wesołych!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.