Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 21 grudnia 2016

Śledź po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku sprawdzony przepis
Śledzie po kaszubsku
Dzień dobry, 

Na Kaszubach wprawdzie nigdy nie byłam, jednak przepis na śledzie po kaszubsku znam doskonale od wielu lat. Na ile jest on zgodny z tym oryginalnym, popularnym w tym regionie, tego już nie wiem. Być może ktoś z Was pochodzi z tych okolic i podzieli się swoimi uwagami w komentarzach do wpisu.

Śledź po kaszubsku w moim wykonaniu to kawałki solonych śledzi w sosie pomidorowym z dodatkiem rodzynek, cebulki, octu oraz słodziła w postaci cukru lub miodu. To bardzo prosta potrawa, która ma wielu amatorów. Spotkałam się także z nazwą śledzie czerwone, nawiązującej do barwy tej rybnej przystawki.

Moje śledzie po kaszubsku przygotowałam kilka godzin termu z myślą o zbliżających się Świętach. W przeciągu dwóch dni wszystkie smaki dobrze się przegryzą i na wigilijnym stole wyląduje niezwykle smaczny śledzik. Zachęcam i Was do wypróbowania przepisu. 

Jak zrobić śledzia w pomidorach

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 

Składniki:
  • 5-6 płatów solonych śledzi (500 g)
  • 3-4 większe cebule, posiekane w piórka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 4 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina)
  • 1 liść laurowy
  • cukier lub miód do smaku (2-3 łyżeczki lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?

Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny. W połowie moczenia wymieniamy wodę. Próbujemy kawałek śledzia, jeśli jest dla Was jeszcze zbyt słony, moczcie śledzie dłużej. Ja moczę je maksymalnie przez 2 godziny. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebule, smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zrobi się miękka i słodka. Uważajcie, aby nie przypalić cebuli. Dłuższe smażenie na wolnym ogniu wydobędzie z cebuli dodatkową słodycz.

Na patelnię dodajemy koncentrat i przesmażamy go przez minutę, aby stracił smak surowizny. Wlewamy ocet, dodajemy liść laurowy, cukier lub miód do smaku i rodzynki. Wlewamy troszkę wody, by rozrzedzić sos i gotujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos do śledzi po kaszubsku powinien mieć słodko-kwaśny smak. Pamiętajcie też, że po ostygnięciu sos dodatkowo zgęstnieje.

Sos pomidorowy studzimy, a następnie wylewamy go na śledzie. Można umieścić śledzie w pojemniku na żywność lub w litrowym słoiku. Najwygodniej układać po kilka kawałków śledzi i polewać je sosem na zmianę, aż do wyczerpania składników. Wierzch śledzi można delikatnie skropić olejem lub oliwą. Śledzie odstawiamy do lodówki. Dobrze, by śledzie po kaszubsku odstały przez minimum dobę w chłodzie, aby wszystkie smaki się przegryzły. 

Śledzie po kaszubsku przechowujemy w lodówce do około tygodnia czasu. Podajemy je z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Śledź czerwony przepis

Jak zrobić czerwone śledzie
Śledź po kaszubsku

Śledź z rodzynkami
Śledzie po kaszubsku- przepis
Czas przygotowania (bez czasu moczenia): 20 minut.

7 komentarzy:

  1. ja nie lubie sledzi, ale danie sie prezentuje calkiem ladnie. jedyne co zjem to ryba po grecku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam śledzie w pomidorach!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie sie nie jada sledzi i ja tez ich nie lubie, ale kiedys sprobowalam u kolezanki, takich wlasnie po kaszubsku i tak mi zasmakowaly, ze nieelegancko zjadlam caly polmisek ;) Pozniej chcialam je odtworzyc w domu i mimo dokladnego przepisu, nie smakowaly tak jak te u niej :( Musze sprobowac ponownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po kaszubsku bardzo lubię, chociaż jem rzadko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne świąteczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia :) a śledzie zjadamy ze smakiem. Po kaszubsku także

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyżby miseczka z Portmeiriona?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP