piątek, 30 grudnia 2016

Rollsy z szynką i sałatą

Rollsy z szynką i sałatą

Rollsy nalesnikowe z szynką
Rollsy z szynką i sałatą
Dzień dobry, 

Mam dla Was kolejny fajny przepis na sylwestrową przystawkę. Tym razem to rollsy naleśnikowe z szynką i chrupiącą sałatą. Dość często serwuję takie rollsy na spotkaniach z przyjaciółmi. Są banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. 

Naleśniki do rollsów możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Później wystarczy je wyciągnąć, nadziać i zawinąć. Polecam serdecznie, nie tylko na Sylwestra. W przepisie znajdziecie także wersję dla bezglutenowców.

Zajrzyjcie koniecznie do Emi, Chantel i Martynosi, które również przygotowały fajne sylwestrowe przystawki. 

Rollsy nalesnikowe z szynką
Rollsy z szynką i sałatą
ROLLSY Z SZYNKĄ

Naleśniki na rollsy:
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
Naleśniki bezglutenowe na rollsy:
  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki jaglanej
  • 10 g mąki z tapioki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
Nadzienie do rollsów:
  • kilka listków sałaty o chrupiących liściach
  • 200 g naturalnego kremowego serka kanapkowego
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilkanaście plastrów szynki 
Jak zrobić rollsy z szynką?

Naleśniki pszenne: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie trzepaczką (mąkę można dodatkowo przesiać). Ciasto warto odstawić na 15-30 minut, aby gluten zaczął pracować. Patelnię do naleśników natłuszczamy niewielką ilością oleju i nagrzewamy. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po dnie kolistym ruchem. Ciasto będzie rzadkie, nie należy dosypywać więcej mąki. Gdy spód naleśnika lekko się zrumieni, odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Usmażonego naleśnika odkładamy na duży talerz. W podobny sposób przygotowujemy resztę naleśników z pozostałego ciasta. Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 naleśników. 

Naleśniki bezglutenowe: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy dokładnie mikserem. Ciasta nie odstawiamy. Patelnię do naleśników natłuszczamy niewielką ilością oleju i nagrzewamy. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po dnie kolistym ruchem. Ciasto będzie rzadkie, nie należy dosypywać więcej mąki. Przed wylaniem ciasta na patelnię, należy je dokładnie przemieszać. Należy pamiętać, że naleśniki bezglutenowe smażymy troszkę inaczej, aniżeli te na mące pszennej. Nie rumienimy ich, po prostu gdy spód się ładnie zetnie, odwracamy naleśnik (delikatnie!) na drugą stronę i smażymy dosłownie kilkanaście sekund (10-15), aż ciasto się zetnie. Jeśli naleśniki będą się smażyć zbyt długo (szczególnie na drugiej stronie), to będą sztywne i kruche. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz i przygotowujemy resztę naleśników. Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 naleśników. 

Nadzienie: serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy na nim 2-3 liście sałaty i 2-3 plastry szynki. Ciasto zwijamy, kolejno tniemy na mniejsze kawałki i spinamy wykałaczką. Podajemy. 
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. smakowite
    Szczęśliwego Nowego Roku

    ps. a co to za puszeczka w tle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszka po oliwie. Przyznaję bez bicia, że zdarza mi się czasem coś kupić specjalnie do zdjęć i tak własnie było z tą puszką. Gdzie kupiłam, niestety nie pamiętam (Lidl?). Szczęśliwego!

      Usuń
  2. robię podobne ale z tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowita przekąska! wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.