środa, 12 października 2016

Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami
Dzień dobry,

"Faza zupowa" wciąż trwa. W przeciągu niespełna tygodnia na blogu pojawiło się więcej przepisów na zupy, aniżeli przez cały ostatni rok. Po pożywnym kapuśniaku ze słodkiej kapusty przyszła kolej na zupę koperkową z ziemniakami. Najczęściej gotuję koperkową na rosole z dodatkiem lanych klusek. Kilka dni temu pokusiłam się o bardziej czasochłonną i "bogatszą" wersję tej smacznej zupy. Przygotowałam ją na bazie mięsnego wywaru (tym razem był to wywar na żeberkach, ale częściej bazuję na elementach kurczaka, nóżkach i skrzydełkach), wzbogaciłam o sporą ilość ziemniaków i parzony boczek. Powstała fajna i pożywna zupa. A o tym, że na jesienne chłody idealna, chyba nie muszę już pisać ;)



ZUPA KOPERKOWA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

Wywar mięsny na zupę koperkową:
  • do wyboru: 500 g (żeberek wieprzowych, skrzydełek z kurczaka, udek z kurczaka, golonki z indyka), ewentualnie mieszanka mięs
  • ćwiartka selera plus 2-3 gałązki naci
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
  • kawałek zielonej części pora
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 2 litry przefiltrowanej wody
Zupa koperkowa z ziemniakami:
  • wywar  mięsny z przepisu powyżej
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • klarowane masło do smażenia
  • 150 g parzonego boczku (u mnie pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • 1 duży pęczek koperku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % (około 200 g)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić zupę koperkową z ziemniakami?

Zaczynamy od przygotowania wywaru na zupę koperkową. W dużym garnku umieszczamy umyte mięso, dodajemy selera z nacią, nać pietruszki, lubczyk, 1 marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy około 2 litry przefiltrowanej wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny z powierzchni zupy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 1 godzinę. Pod koniec wywar doprawiamy solą do smaku. Wywar odcedzamy i przelewamy do drugiego garnka. Warzywa z wywaru można wykorzystać do przygotowania sałatki warzywnej, a mięso do przygotowania farszu, np. do krokietów, pierogów z mięsem

Drugą marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Do przecedzonego wywaru mięsnego dodajemy marchewkę i ziemniaki. Gotujemy od zawrzenia przez około 10-15 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (lub dłużej, czas gotowania będzie uzależniony od użytej odmiany ziemniaków, ja tym razem bazowałam na odmianie Lord).

Boczek kroimy w nieduże kawałki (ja plastry boczku przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam w cienkie paseczki). Pod koniec gotowania zupy na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucamy boczek, smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy go do zupy. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy 2-3 chochelki zupy, mieszamy i przekładamy zawartość patelni do garnka, mieszamy, by nie było grudek. Zupę zagotowujemy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Do śmietany dolewamy chochelkę gorącego wywaru, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy ją do zupy. Dodajemy koperek, zagotowujemy.

Zupę koperkową z ziemniakami nalewamy na talerze i podajemy. Taką zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Uwagi:

- jeśli boicie się, że zupa Wam się zwarzy po dodaniu śmietany, to przed dodaniem jej zestawcie garnek na kilka minut z ognia i dopiero wówczas wlejcie zahartowaną wywarem śmietanę. Kolejno zupę należy zagotować.


Zupa koperkowa z ziemniakami


Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

8 komentarzy :

  1. czemu praktycznie wszędzie ogórek jest mieszany z pomidorem? to nie jest zdrowe połączenie.
    niby bez glutenu, ale jakos tak still malo zdrowo
    wszędzie nabiał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba ten komentarz miał wylądować pod jakąś sałatką, a nie zupą z koperkiem ;) Przy okazji pozwolę się odnieść do powyższych słów. Mam wrażenie, że telewizje śniadaniowe zrobiły z duetu pomidora i ogórka jakieś monstrum, które zagraża naszemu życiu i zdrowiu. A jedyne co się dzieje, to askorbinaza (to enzym, który rozkłada wit. C) zawarta w ogórku zmniejszy ilość witaminy C w potrawie. Nie zniszczy jej całkowicie, nie sprawi, że potrawa będzie niezdrowa. Ta sama sytuacja będzie miała miejsce, gdy połączymy ogórka z innym warzywem, które ma wit. C. Wszyscy krzyczą o złym połączeniu ogórka i pomidora, a nikt nie mówi o tym, że to samo dzieje się, gdy np. połączymy ogórka z papryką, nacią pietruszki.

      Idąc tym tokiem myślenia, lepiej nie zjeść np. sałatki greckiej, która łączy pomidora, ogórka i paprykę, ponieważ dostarczymy organizmowi mniej wit. C, aniżeli zjadając samą paprykę z pomidorem. A co z pozostałymi witaminami? Zjadając taką sałatkę dostarczymy likopenu, potasu, błonnika i wielu innych. Na dodatek askorbinaza jest obecna nie tylko w ogórkach. Znajdziemy ją np. w marchewce, kalafiorze, bananach.

      Czasem warto zadać sobie pytanie, dlaczego coś się dzieje i czy na pewno jest to szkodliwe, zanim zaczniemy powielać usłyszane gdzieś teorie.

      Usuń
    2. Lepiej bym tego nie ujęła...

      Usuń
  2. U nas też zupy teraz są bardzo często w domu :) Będę musiała wypróbować Twoją koperkową, bo nie robiłam jeszcze z boczkiem. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta zupa; sycąca, gorąca, jesienna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy! Możesz wstawiać codziennie takie wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie brzmi :) ale ja przede wszystkim chciałam pozachwycać się zdjęciami :) cudne są :) takie ciepłe, jesienne i domowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.