poniedziałek, 31 października 2016

Make bento, not war! #154

Make bento, not war! #154

Lunchbox przepisy
Dzień dobry, 

Jesień w pełni, a w lunchboxach całe mnóstwo kolorów. Takie pojemniki cieszą podwójnie. Nie tylko ze względu na smak, ale i wygląd. W końcu poniekąd jemy także oczami. Już końcówka października, a w mojej kuchni dopiero pierwszy raz zawitała dynia, którą przerobiłam na smaczne wytrawne placki z dodatkiem chili i ziół. Nie mamy jeszcze piekarnika, nad czym bardzo ubolewam. Marzą mi się ziemniaki pieczone z dynią i burakami, a do tego obowiązkowo sos tzatziki. Mniam!

Tymczasem zapraszam do lektury i przy okazji przypominam, że lunchboxowych inspiracji możecie szukać na moim nowym koncie na Instargamie --->>>klik. Zapraszam do obserwowania i komentowania. 



PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie frittata z boczkiem wędzonym (surowym), cebulką, pieczarkami, zielonym groszkiem i szpinakiem. 


Na drugim pięterku placki dyniowe (wytrawne) oraz tzatziki. W wersji bezglutenowej do ciasta zamiast mąki pszennej, należy dodać mąkę ryżową. 


WTOREK

W Monbento placuszki gryczane otrębowe, jajko gotowane, ośmiorniczki z parówek i warzywa. 


W drugiej części pojemnika placuszki ryżowo-kokosowe plus konfitura ze śliwek


Dodatkowo w termosie pyszna, rozgrzewająca kwaśnica.  


ŚRODA

W pojemniku placki otrębowe (smażyłam je od razu z podwójnej, a dokładniej poczwórnej porcji), salami z pieprzem, jajko i warzywa. 


W drugiej części pojemnika placuszki bezglutenowe z jabłkami (przepis wkrótce), konfitura ze śliwek i owoce.


A w termosie oczywiście kwaśnica

8 komentarzy :

  1. Świetne inspiracje na stworzenie własnego lunchboxu. Trzymam kciuki, żeby piekarnik był jak najszybciej! Jak dla mnie pierwsze danie na wtorek jest świetnym pomysłem. Tylko ciekawy jestem jak smakują te placuszki gryczane otrębowe :D Pożyję, wypróbuję zobaczę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Uwielbiam Twoje przepisy i, komu mogę, polecam Twoją stronę! Szybkie pytanie "techniczne" - jakiej firmy parówki poleciłabyś jako stosunkowo najmniej junkfoodowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firma Konspol ma parówki o dobrym składzie (podobnie kabanosy). Na pewno mają te produkty w Tesco. Dalej Piratki z Lidla i jakaś nowość parówki z szynki bez konserwantów również z Lidla (nie kupowałam, bo obecnie do Lidla mi nie po drodze). Możesz sobie zerknąć jeszcze na parówki Drobimex. Ta firma ma świetne kabanosy (w składzie jedynie mięso i przyprawy). A i jeszcze parówki cielęce z Bacówki.

      Usuń
    2. Super, dzięki wielkie, będę szukać na półkach! :)

      Usuń
  3. Ja Ci strasznie dziękuję za taki wpis. Uwielbiam takie uporządkowania, że tego dnia to, tego tamto. Jestem strasznie rozlazła jeśli chodzi o organizację, a kwestia jedzenia to moja pięta Achillesa. Dziękuję jeszcze raz. Biorę wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne pomysły! No i dużo placków, które uwielbiam w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że niedługo będzie piekarnik, bo z taką kulinarną fantazją na pewno poszalejesz w kuchni! :) sprawdziłam ten przepis na placuszki z dynii w sobotę będę pichcić tyl mam dyni, że ciągle szukam nowych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.