wtorek, 25 października 2016

Make bento, not war! #153

Make bento, not war! #153

Lunchbox przepisy
Dzień dobry,

Dziś dość skromne podsumowanie minionego tygodnia. Skromne, bo pokazujące lunchboxy jedynie z dwóch dni. Miałam w ogóle nie wrzucać nowego wpisu w cyklu "Make bento!", jednak doszłam do wniosku, że warto pokazać Wam kilka odświeżonych potraw, których dawno nie pakowałam do pudełek. Mam nadzieję, że kolejne podsumowania wypadną już o wiele lepiej :) 

Przy okazji przypominam, że od niedawna możecie mnie śledzić na Instagramie na nowym profilu poświęconym w całości tematyce lunchbox/bento. Zapraszam do obserwowania! Oczywiście, jeśli wrzucacie fotki swoich lunchboxów na Instagram, nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar. 


PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie placuszki bananowo-serowe, mandarynka i konfitura z mirabelki z wanilią. Te placki robi się bardzo szybko, a na dodatek są pyszne.


W drugiej części pojemnika placki warzywne i sałatka z pomidora, cebulki i ogórków. Placki usmażyłam w dużej ilości, od razu na dwa dni.


W termosie flaczki z boczniaków. Bardzo szybka w przygotowaniu zupka.


WTOREK

W końcu znalazłam mój młynek do kawy. Pierwsze, co zrobiłam, to zmieliłam dużą ilość płatków owsianych na mąkę. Użyłam jej do usmażenia mini omlecików biszkoptowych. Smażyłam małe placuszki, bo w dalszy ciągu jestem bez piekarnika i nie chciało mi się bawić w przewracanie dużego, grubaśnego omletu. Omleciki w wersji fit, bo z mniejszą ilością tłuszczu. 


W drugiej części pojemnika placki warzywne, domowy sos czosnkowy na jogurcie greckim i pomidorki. 

A w termosie ponownie flaczki z boczniaków.

7 komentarzy :

  1. W zeszłym tygodniu po raz pierwszy przygotowałam sobie bento (bo zwykle to robiłam kanapki). I właśnie też robiłam placuszki bananowe, tyle że bez sera ;) Spodobało mi się i jak sobie wieczorem przygotuję, to rano wiem, że będę miała co zjeść :D Na jutro już czekają placuszki gruszkowe z imbirem inspirowane Twoim przepisem :)
    Dzięki za zapoznanie mnie z bento - w sumie to już ze 3 lata podglądam co Ty przygotowujesz do pracy i w końcu sama coś zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadźka, miło czytać takie komentarze z rana. Życzę wytrwałości :)

      Usuń
  2. Same pyszności! Wspaniałe propozycje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony post-bento:)jutro kupuję boczniaki na flaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, tak się składa, że jakiś czas temu też robiłam flaczki z boczniaków i potwierdzam - szybko się robi i fajnie smakuje! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A tak przy okazji - jaki makaron soba polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej kupuję makaron soba Vitasia z Lidla. Próbowałam wielu i ten smakuje mi najbardziej (plus ma fajny kształt). Z kolei zupełnie nie podszedł mi ten z Tokyoto. Mam w planach spróbować samemu zrobić makaron soba w całości z mąki gryczanej. Ciekawa jestem, czy coś z tego wyjdzie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.