niedziela, 14 sierpnia 2016

Pudding chia z matcha

Pudding chia z matcha

Matcha przepisy
Pudding chia z matcha
Jeśli na bieżąco śledzicie wpisy w cyklu "Make bento, not war!", to zapewne zdążyliście zauważyć, jak często w moim lunchboxie ląduje pudding z chia. Ostatnio uzależniłam się od wersji na mleku ryżowo-kokosowym z dodatkiem matcha. Taki zielony pudding nastraja bardzo pozytywnie. Wystarczy dorzucić do niego sezonowe owoce (plus w moim przypadku obowiązkowo nasiona konopi i jagody goji) i mamy idealny początek dnia. 

Matcha przepisy

Co to jest matcha?

Matcha to japońska zielona herbata w formie bardzo drobnego proszku. Nie jest to typowa zielona herbata. Serwuje się ją w miseczkach w stosunkowo niedużych ilościach. Jedna czarka tego napoju odpowiada filiżance kawy espresso. Napar jest bardzo mocny, dlatego należy uważać z ilością wypitej herbaty (działa mocno pobudzająco). 

Matcha wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Nadaje ona im nie tylko zielonkawą barwę (jej intensywność będzie uzależniona od ilości dodanego proszku), ale i charakterystyczny smak. Herbatę matcha zakupicie w sklepach internetowych. Cena tego produktu waha się od około 10 zł za 30 g do nawet 100 zł i więcej. Smak tych najtańszych pozostawia wiele do życzenia (podobnie ich kolor), dlatego polecam inwestować w oryginalne japońskie herbaty matcha, najlepiej te organiczne. Wysokiej jakości herbata matcha kosztuje około 70-100 zł za 30 g proszku. Od siebie mogę polecić wielokrotnie wypróbowane przeze mnie marki Organic Matcha i  Aiya The Tea. 

Matcha przepisy

PUDDING CHIA Z MATCHA
Śniadanie Mistrzów #317

Składniki (na 1 porcję):
  • 250 ml napoju roślinnego lub zwykłego mleka (najczęściej używam napoju ryżowo-kokosowego)
  • 3/4 łyżeczki matcha w proszku
  • słodzidło do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)
  • 30 g nasion chia (3 łyżki)
  • ulubione owoce do podania
Przygotowanie: 

W słoiku umieszczamy napój roślinny lub mleku, słodzidło (opcjonalnie), matcha i nasiona chia. Zakręcamy i potrząsamy do wymieszania. Czynność powtarzamy po około 5 i 10 minutach. Słoik odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Pudding z matcha przelewamy do miseczki, dekorujemy owocami i innymi ulubionymi dodatkami. Podajemy. 
Matcha przepisy
Pudding chia z matcha


Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam i chia i matcha ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jest taki pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można budyniek podgrzać przed jedzeniem? Jak się zrobiło zimno, to się chce czegoś cieplutkiego ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie posiadam mikrofalówki, więc niestety nie pomogę.

      Usuń
    2. Zrobiłam budyń bardziej zagęszczony, a rano dolałam ciepłej wody i go roztrzepałam. Był OK.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.