wtorek, 9 sierpnia 2016

Dip koperkowy

Dip koperkowy

sos koperkowy jogurt
Dip koperkowy
Jest lato, mamy sezon grillowy. Obowiązkowym dodatkiem do mięs i warzyw z grilla jest smaczny sos. W tym roku prezentowałam Wam już dwa dipy do grilla: sos ogórkowy z serem feta i pikantny sos z harissą. Dziś pora na kolejny szybki w przygotowaniu, smaczny i dość uniwersalny dip. 

Dip z koperkiem idealnie komponuje się z rybami, ale i nie tylko. Warto podać go np. do ziemniaków z ogniska. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do drobiowych lub wołowych koft. Koniecznie wypróbujcie przepis.

sos koperkowy jogurt

DIP KOPERKOWY

Składniki:
  • 150 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • 50 g majonezu
  • 1 lekko czubata łyżka drobno posiekanego koperku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wersja fit: pomiń w przepisie majonez i użyj 200 g jogurtu naturalnego
sos koperkowy jogurt
Wersja wegańska: zamiast majonezu i śmietany użyj silken tofu i zmiksuj na gładki sos razem z sokiem z cytryny. Możesz dodać 1 łyżeczkę oliwy do smaku. 


Przygotowanie:

W misce umieszczamy śmietanę lub jogurt, majonez, sok z cytryny i koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Dip można dodatkowo polać delikatnie oliwą, która zagęści sos. Przed podaniem dip można dodatkowo schłodzić w lodówce. 

Z czym podawać dip koperkowy? Dip z koperkiem serwujcie jako dodatek do ryb, np. nuggetsów rybnych, ryby pieczonej w całości. Możecie w nim maczać pokrojone w słupki warzywa, paluszki chlebowe grissini lub domowe krakersy. Dip koperkowy to także smaczny dodatek do dań z grilla, np. grillowanego indyka lub kurczaka, warzyw z grilla, koft wołowych

sos koperkowy jogurt

sos koperkowy jogurt
Dip koperkowy

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.