środa, 20 lipca 2016

Papryka z ciecierzycą z patelni

Papryka z ciecierzycą z patelni

Ciecierzyca z papryką przepisy
Papryka z ciecierzycą z patelni
Papryka smażona z ciecierzycą to kolejne szybkie i proste w wykonaniu danie, w sam raz do lunchboxu. Do przygotowania tej potrawy użyłam trzech rodzajów papryki w różnych kolorach, aby prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Jeśli nie przepadacie za którąś z użytych przeze mnie odmian, po prostu ją pomińcie lub zamieńcie na tę, którą lubicie najbardziej. Smak papryki świetnie współgra z oregano oraz octem balsamicznym. Osobiście bardzo lubię takie połączenia smakowe. 
Paprykę z ciecierzycą najlepiej zajadać solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa.


Papryka z octem balsamicznym

PAPRYKA Z CIECIERZYCĄ Z PATELNI

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (lub więcej do smaku)
  • 1 duża czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w podłużne cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy paprykę i roztarte w palcach oregano. Smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez około 7 minut. Patelnię przykrywamy, dusimy paprykę na małym ogniu przez kolejne 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, ocet balsamiczny. Mieszamy i podgrzewamy przez około 3 minuty. Paprykę z ciecierzycą podajemy jako przystawkę lub dodatek to dania głównego. 

Ciecierzyca papryka przepisy

Papryka smażona z ciecierzycą

Papryka z patelni

Lunchbox: kasza jaglana, ciecierzyca z papryką z patelni

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. Muszę spróbować to zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to danie będzie smaczne na zimno z kaszą jaglaną (też na zimno)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno jest smaczne (przynajmniej w moim odczuciu). Z kaszą, to już kwestia gustu. Mnie smakuje, ale nie musi każdemu.

      Usuń
  3. Oczywiście żadna to nowość, że wyszło przepyszne:) Jak każdy przepis z Twojego bloga, który wypróbowałam. Ale informuję, że naprawdę jest to bardzo smaczny przepis, dla tych, którzy jeszcze się wahają.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.