wtorek, 12 lipca 2016

Make bento, not war! #142

Make bento, not war! #142


Dzień dobry, 

Z lekkim poślizgiem witam Was w nowym tygodniu. Standardowo zaczynamy od przeglądu zawartości pojemników. Jest różnorodnie, kolorowo i przede wszystkim smacznie. Tym razem w podsumowaniu jedynie lunchboxy Połówka. Postaram się w przyszłym tygodniu pokazać Wam także kilka moich zestawów. 

Koniecznie zajrzyjcie na blog jutro, bo przygotowałam dla Was kolejną recenzję lunchboxów. Z pewnością zainteresuje ona rodziców, którzy poszukują solidnego pudełka dla swoich pociech. 

PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to koniecznie oznaczcie je hasztagiem #makebentonotwar


WTOREK

Na śniadanie placuszki na mące ryżowej oraz domowy mus truskawkowy. Mam jeszcze kilka słoiczków z minionego sezonu i staram się szybko je opróżnić, by zrobić miejsce na półce nowym przetworom. Dodatkowo świeże owoce: porzeczka, maliny, jeżyny.


Na drugim pięterku fit placuszki z otrębów (bezglutenowe), jajko gotowane na twardo i warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewki. 


ŚRODA

Tym razem w pojemniku królują greckie potrawy. Na pierwszym pięterku klopsiki keftedes oraz placuszki z cukinii.


Na drugim pięterku sałatka grecka. W małym pojemniczku oliwa.


Dodatkowo lemoniada truskawkowa. Tym razem bazowałam na domowym soku truskawkowym.


CZWARTEK

Na śniadanie muffiny owsiane z jagodami i wiórkami kokosowymi. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Na dodatek dietetyczne.


Drugi posiłek to pieczona biała kiełbasa oraz warzywa z patelni (fasolka szparagowa, marchewka, kukurydza, cebula, czosnek i koperek).


PIĄTEK

Pierwszy posiłek to frittata z zielonym groszkiem, salami, cebulką, brązowymi pieczarkami i grzybami shiitake. Dodatkowo warzywa.


Na drugim pięterku glazurowana marchewka z sezamem oraz pieczona biała kiełbasa. Połówek zabrał ze sobą jeszcze mały pojemniczek z musztardą. 


7 komentarzy :

  1. Mam nadzieję zobaczyć wkrótce przepis na placuszki z otrębów. Te na zdjęciu wyglądają baaardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie, potrzebuję tylko kopniaka, by wrócić do regularnego blogowania. Pomysłów mam w głowie całe mnóstwo, ale czasu i chęci już mniej.

      Usuń
  2. Hej :-) Ostatnio szaleję z placuszkami tzw. czyszczenie lodówki;-) np.kalafior ugotowany, odjeżdżająca cukinia, ser typu bałkańskiego, koperek i.t.p do tego jajko trochę otręb, przypraw , sosu sojowego, słonecznika i na patelnie na oleju kokosowym. Smakowicie i nic się nie marnuje :-0
    pozdrawiam
    Mariola
    ps. czy fritatę przewracasz, czy tylko na jednej stronie smażysz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariolu, obecnie nie przewracam. Przykrywam pokrywką i smażę do ścięcia wierzchu. Twoje placuszkowe wariacje brzmią rewelacyjnie. I nic się nie marnuje :)

      Usuń
  3. ja poproszę takie placuszki jak na 2 zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki z otrębów wyglądają obłędnie! Bardzo proszę o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jestem zainteresowana placuszkami z otrębów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.