wtorek, 19 lipca 2016

Cukinia smażona z cebulą

Cukinia smażona z cebulą

Cukinia z patelni
Cukinia smażona z cebulą 
Cukinia smażona z cebulą to proste i szybkie w przygotowaniu danie kuchni japońskiej. Podsmażone warzywa doprawia się sosem teriyaki, który bardzo fajnie podbija ich smak. Ja zamiast gotowego sosu używam własnej mieszanki składającej się z japońskiego sosu sojowego, mirinu, sake i słodzidła (w moim przypadku najczęściej melasy z trzciny cukrowej). Tak przygotowana cukinia to doskonały warzywny dodatek do bento. Wypróbujcie koniecznie. 

Smażona cukinia

CUKINIA SMAŻONA Z CEBULĄ
(JAPONIA)

Składniki:
  • 400 g cukinii (dwie nieduże cukinie)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka brązowego cukru (ewentualnie syropu klonowego, melasy z trzciny cukrowej; używam tej ostatniej)
  • 1 łyżka prażonego sezamu
Przygotowanie:

Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Patelnia powinna być dobrze nagrzana. Na patelnię wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki, smażymy przez około 4 minuty, aż cukinia będzie miękka. Potrawę nakładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy :

  1. Pyszne, cudowne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm zrobiłam się głodna :P Czytając posta tak mi się przypomniało o jajecznicy z cukinią- pyszna jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie :-)

    Tylko tak się składa, że w spiżarce mam sos teriyaki, ale sake akurat nie. Ile dodać sosu teriyaki, zamiast podanej w przepisie mieszanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 łyżki będą ok :)

      Usuń
    2. oo, dziękuję! :-)

      Usuń
  4. Pyszne danie! Zresztą na Pani blogu same pyszności, jeszcze nigdy się nie zawiodłam! Cukinia po japońsku jest prosta w przygotowaniu, efekt - naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.