środa, 22 czerwca 2016

Ziemniaki pieczone z zaatarem

Ziemniaki pieczone z zaatarem

 Ziemniaki z zatarem
Ziemniaki pieczone z zaatarem
Dopóki trwa VI Festiwal Kuchni Arabskiej, razem z Połówkiem praktycznie każdego dnia zajadamy się pieczonymi ziemniakami z zaatarem. Młode ziemniaki, jeszcze ze skórką, podrasowane aromatycznym zaatarem smakują wybornie. Szczególnie w towarzystwie lekkiego sosu z dodatkiem ziół. 

Ziemniaki z zaatarem możecie podać jako dodatek do obiadu, np. z sadzonymi jajkami i zsiadłym mlekiem. Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę czasu (i miejsca w zmywarce), to na kilkanaście minut przed końcem pieczenia dorzućcie na blaszkę przyprawioną rybę lub nieduży filet z kurczaka. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotujecie cały obiad za jednym zamachem.

Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Emilią, Sianko, Mopsikiem i Zuzią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co smacznego wyczarowały z młodych ziemniaków. 

 Ziemniaki z zatarem

ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZAATAREM

Składniki:
  • 500 g młodych, niedużych ziemniaków
  • 2 łyżeczki oliwy z wytłoczyn lub oleju (np. ryżowego)
  • 2 łyżki zaataru
  • sól morska lub himalajska w młynku
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy (jeśli ziemniaki są większe, warto przekroić je na pół lub na 4 części). Najlepiej młode ziemniaczki pozostawić w skórkach, będą wtedy jeszcze smaczniejsze. Umyte ziemniaki osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy na blasze do pieczenia. Ja blachę wykładam dodatkowo papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy olejem/oliwą, mieszamy dokładnie dłońmi. Kolejno przyprawiamy je solą i posypujemy zaatarem. Ponownie mieszamy. 

Ziemniaki wstawiamy do piernika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut termoobieg.

 Ziemniaki po arabsku
Ziemniaki pieczone z zaatarem

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

3 komentarze :

  1. Proste i na pewno pyszne danie. Dziękuję za wspólne gotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zatar a tym bardziej pieczone ziemniaki, duet idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam młody ziemniaczki! szczególnie takie pieczone :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.