środa, 1 czerwca 2016

Sałatka ze szparagami i fetą

Sałatka ze szparagami i fetą

Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagów i fety to niezwykle smaczna przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Ta zieleń na talerzu potęguje wiosenny charakter tej potrawy. Sałatkę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych grzanek z bagietki (możecie je wcześniej natrzeć ziołowym masłem) i białego wina. 

Sałatka ze szparagami i fetą

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I FETĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g zielonych szparagów
  • 60 g sera feta
  • pół małej czerwonej cebulki
  • kilka rzodkiewek
  • 50 g mrożonego groszku
  • 2-3 listki mięty
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Odkrawamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie al dente. Przelewamy je przez kilkadziesiąt sekund zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Cebulkę siekamy w piórka, rzodkiewki w plasterki. Groszek zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach. Miętę siekamy lub rwiemy w palcach. Na półmisku układamy szparagi, rzodkiewki, groszek, cebulkę, posypujemy pokruszoną fetą i miętą. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę i podajemy. 

Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagami i fetą


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

2 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.