środa, 8 czerwca 2016

Sałatka z pieczoną wołowiną

Sałatka z pieczoną wołowiną

Sałatka z wołowiną i rokpolem
Sałatka z pieczoną wołowiną
Wczoraj prezentowałam Wam przepis na pieczoną wołowinę, dziś kolej na przepis z jej wykorzystaniem. To pożywna sałatka, pełna kolorów i witamin. Możecie podać ją na kolację lub zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Pamiętajcie tylko o tym, aby dressing do sałatki transportować w oddzielnym pojemniczku i dodać go do sałatki tuż przed jedzeniem. 


Sałatka z wołowiną i rokpolem

SAŁATKA Z PIECZONĄ WOŁOWINĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 miniaturowa sałata rzymska
  • kilka cieniutkich plastrów pieczonej wołowiny (poszarpanych na mniejsze kawałki)
  • 2 jajka, ugotowane na twardo lub półtwardo
  • kilka rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej papryki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • 1/4 ogórka
  • 65 g sera rokpol
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia)
Przygotowanie:

Umytą i osuszoną sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Rzodkiewki kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki pozostawiamy w całości lub kroimy na pół. Paprykę siekamy w słupki, cebulkę w piórka, ogórka w plastry. W misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy kiełki, wołowinę, pokruszony ser. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy po wymieszaniu z dressingiem. Do sałatki z pieczoną wołowiną można podać grzanki z bagietki z masłem ziołowym. 

Sałatka z wołowiną i rokpolem
Sałatka z pieczoną wołowiną

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

1 komentarz :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.