środa, 8 czerwca 2016

Sałatka grecka ze szparagami

Sałatka grecka ze szparagami

Sałatka na grilla ze szparagami
Sałatka grecka ze szparagami
Lubicie sałatkę grecką? Jeśli tak, to mam dla Was moją wariację na temat tego klasyku, wzbogaconą o sezonowy dodatek w postaci zielonych szparagów. Ilość kolorów w tej sałatce niezwykle cieszy oko i sprawia, że wygląda ona jeszcze bardziej apetycznie. Warto postawić na mieszankę różnych gatunków pomidorów, zarówno tych słodszych, jak i bardziej kwaśnych, by stworzyć jeszcze ciekawszą kompozycję smakową. Do sałatki dodałam zarówno czarne, jak i zielone oliwki (nadziewane papryką), ale jeśli chcecie możecie postawić na tylko jeden rodzaj lub zaszaleć i dorzucić do miseczki jeszcze kilka oliwek kalamata.

Sałatka grecka ze szparagami świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, np. szaszłyków, koft wołowych. Można serwować ją także jako przystawkę w towarzystwie grzanek natartych przepołowionym czosnkiem. Częstujcie się przepisem :)

Sałatka na grilla ze szparagami

SAŁATKA GRECKA ZE SZPARAGAMI

Składniki (na 2-3 porcje):
  • pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • pół papryki (czerwonej, zielonej lub miksu obu)
  • 2 pomidory
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 2 ogórki gruntowe (lub pół długiego ogórka)
  • 8 czarnych oliwek
  • 8 zielonych oliwek
  • 110 g sera feta
  • suszone oregano (plus opcjonalnie listki świeżego oregano)
  • oliwa ev
  • ocet z czerwonego wina
  • odrobina soli do smaku
Przygotowanie:

Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez 4-6 minut (ma pozostać al dente), a następnie przelewamy intensywnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi kroimy na 3-4 części. Paprykę i pomidory kroimy w grubszą kostkę. Cebulkę siekamy w piórka, ogórki obieramy i grubo kroimy. Składniki umieszczamy w miseczkach, dodajemy oliwki, na wierzchu kładziemy plastry sera feta. Sałatkę posypujemy suszonym oregano (jeśli mamy, to także listkami świeżego oregano), kropimy dobrej jakości oliwą (1-2 łyżki na porcję) i octem z czerwonego wina (1-2 łyżeczki na porcję). W razie potrzeby doprawiamy sałatkę odrobiną soli do smaku. 

Sałatkę grecką ze szparagami podajemy jako dodatek do potraw, np. grillowanych mięs. Można serwować ją także jako przystawkę w towarzystwie grzanek natartych przepołowionym czosnkiem. 


Sałatka na grilla ze szparagami

Sałatka na grilla ze szparagami
Sałatka grecka ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.