piątek, 24 czerwca 2016

Kofty pieczone z ziemniakami

Kofty pieczone z ziemniakami

 Klopsiki z ziemniakami
Kofty pieczone z ziemniakami
Kofty zapiekane w sosie pomidorowym to prawdziwie mistrzowskie danie. Na dodatek banalnie proste w przygotowaniu. Myślę, że takie młode ziemniaczki pieczone w sosie pomidorowym z dodatkiem klopsików wołowych, przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie to najlepiej podawać z dodatkiem labanu, czyli jogurtu rozcieńczonego wodą z dodatkiem soli (zapewne większość z Was zna ten napój pod turecką nazwą ayran). 

Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Zajrzyjcie do niej koniecznie, i zobaczcie, co smakowitego przygotowała.

Klops z ziemniakami

KOFTY PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 porcje):

Ziemniaki w sosie:
  • 450 g małych, młodych ziemniaków, obranych ze skórki
  • pół niedużej cukinii
  • 1 puszka lub kartonik posiekanych pomidorów (400 g) plus około 1/4-1/3 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • sól i pieprz do smaku
  • kilkanaście zielonych oliwek
Kofty:
  • 300 g mielonej wołowiny (mięso musi być tłustsze, najlepiej kark wołowy)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko lub żółtko (opcjonalnie, przy dość chudym mięsie)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub pół księżyce. Cukinię kroimy w grubsze plastry, W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, cukinię, wlewamy pomidory (u mnie były to pomidory koktajlowe w soku pomidorowym), dodajemy bazylię, oregano, liść laurowy, ocet balsamiczny, wlewamy 1/4-1/3 szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez pół godziny. 

Przygotowujemy kofty wołowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, kmin, kolendrę, koperek, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli mięso jest dość chude, należy dodać do mięsa małe jajko lub żółtko (ewentualnie kilka łyżek zimnej wody). Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy z niego okrągłe kofty. 

Po 30 minutach dokładamy na blaszkę kofty oraz oliwki. Pieczemy dalej przez około 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Upieczone kofty nakładamy na talerze. Danie posypujemy drobno posiekaną natką. Polecam podawać je z labanem, czyli mocno schłodzonym jogurtem zmiksowanym z dodatkiem soli i zimnej wody (tureckim odpowiednikiem jest zapewne lepiej Wam znany ayran). Gotową potrawę możecie dodatkowo posypać pokruszonym serem feta (pod koniec pieczenia lub już po nałożeniu na talerze). 

 Pulpety z ziemniakami

Klopsiki z kartoflami
Kofty pieczone z ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

3 komentarze :

  1. pysznie wygląda taka wariacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jogurt miksowany jest z kostkami lodu i miętą. Polecam szczególnie na upały - mięta bardzo orzezwia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.