wtorek, 14 czerwca 2016

Kofty pieczone z warzywami

Kofty pieczone z warzywami

Kofty z warzywami
Kofty pieczone z warzywami
Tematem wspólnego gotowania w ramach VI Festiwalu Kuchni Arabskiej były kofty. Na blogu znajdziecie kilka, o ile nie kilkanaście przepisów na to arabskie danie. Tym razem mam coś dla osób, którym nie w głowie długie przesiadywanie w kuchni. To proste w przygotowaniu kofty pieczone z warzywami. Postawiłam na młode i słodkie ziemniaki, cukinię oraz słodką paprykę. Jeśli chcecie możecie tę warzywną bazę zmodyfikować i wzbogacić np. o różyczki kalafiora, bakłażana lub pomidory. Do tak przygotowanego dania obowiązkowo podajcie ulubiony dip, np. cacik lub czosnkowy.

Zajrzyjcie do Emilii, Martynosi i Zuzi, i zobaczcie ich wersję arabskich koft.

Arabskie kofty przepis

KOFTY PIECZONE Z WARZYWAMI

Składniki (na 2 porcje):

Kofty wołowe z miętą:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej użyć mięsa z karku wołowego lub mieszanki mięsa wołowego, np. z karku i mostku)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • sól i pieprz do smaku
Pieczone warzywa:
  • 1 duży batat (250-300 g)
  • 300 g młodych, niedużych ziemniaków w skórkach
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej cukinii
  • 2 łyżeczki zaataru
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy z wytłoczyn
  • sól morska lub himalajska w młynku
Do podania: ulubiony dip, np. czosnkowy, cacik 

Przygotowanie:

Do zmielonej wołowiny dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut. Do koft należy użyć tłustszego mięsa. Dobrze sprawdzi się kark wołowy, ewentualnie mieszanka mięsa z karku i mostku. Jeśli macie chudsze mięso, dodajcie do niego 1 żółtko, małe jajko. ewentualnie kilka łyżek zimnej wody. Z mięsa formujemy 10 okrągłych lub podłużnych kotlecików. 

Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na pół lub w ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w plastry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa, polewamy oliwą, posypujemy solą morską i zaatarem. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, dokładamy kofty i pieczemy dalej przez około 20 minut. 

Kofty pieczone z warzywami podajemy z dodatkiem dipu, np. dipu czosnkowego lub caciki

Kofty przepis

Kofty jak zrobic

Kofty z warzywami
Kofty pieczone z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

1 komentarz :

  1. kofty - koftami, warzywa - warzywami, ale... te zdjęcia! cudna estetyka!
    ps. zapisuję do zrobienia

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.