środa, 25 maja 2016

Warzywa pieczone ze szparagami

Warzywa pieczone ze szparagami

Warzywa pieczone ze szparagami
Warzywa pieczone ze szparagami
Pieczone warzywa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Są banalnie proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymagają wiele pracy. Wystarczy obrać je, wymieszać z przyprawami i wrzucić do piekarnika. Za kilkadziesiąt minut na naszym stole ląduje gotowa potrawa.

Tym razem postawiłam na mieszankę słodkich i zwykłych ziemniaków, cukinii, młodej marchewki i oczywiście szparagów. Ich smak podkręciłam delikatnie tymiankiem i ostrą turecką papryką w płatkach. Takie warzywa najlepiej podawać z ulubionym dipem.

Zajrzyjcie do Gin, Mopsika, Emilii i Mirabelki, które także przygotowały smakowite przepisy z dodatkiem pieczonych szparagów.

Warzywa pieczone ze szparagami

WARZYWA PIECZONE ZE SZPARAGAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g batatów
  • 150 g młodych ziemniaków
  • 200 g szparagów
  • 125 g młodej marchewki
  • pół cukinii
  • 2-3 łyżeczki oliwy lub oleju o neutralnym smaku (np. ryżowego)
  • suszony tymianek i ostra turecka papryka w płatkach do posypania
  • sól morska lub himalajska w młynku
Przygotowanie:

Bataty obieramy, kroimy w kawałki. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół lub na 4 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Warzywo kroimy na 3-4 części. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ja przekroiłam je wzdłuż na pół). Cukinię kroimy w plastry lub pół-plasterki. 

Warzywa (poza szparagami) układamy na blasze do pieczenia (najlepiej w jednej warstwie), polewamy je oliwą, mieszamy dłońmi. Następnie doprawiamy je tymiankiem, ostrą turecką papryką w płatkach i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy do naczynia szparagi. 

Pieczone warzywa ze szparagami podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. 

Warzywa pieczone ze szparagami
Warzywa pieczone ze szparagami


Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy :

  1. Uwielbiam tak przygotowane warzywa; robię takie przez cały rok, zmieniają się tylko przyprawy i rodzaj warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warzywka, sama przygotowuje podobne do obiadow :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła tak przygotowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy27 maja, 2016

    Dlaczego nie pieczesz warzyw we frytkownicy beztłuszczowej, którą jakiś czas temu testowałaś i polecałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już nie mam prawa upiec czegoś w piekarniku? ;)

      Usuń
  5. pieczone warzywa to moja ulubiona forma obiadu wiosenno-letnia porą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy30 maja, 2016

    Pytałam raczej o to, czy może przy dłuższym użyciu zmieniłaś zdanie na temat walorów tego urządzenia. Przypuszczam, że wiele czytających Cię osób, planując zakup gadżetów do kuchni,szuka opinii w internecie. Może nie trzeba od razu tak zaczepnie. Możesz piec w czym Ci się tylko podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez całą jesień i zimę sprzęt był w użyciu każdego dnia (czasem i dwa razy dziennie), ponieważ stale zajadaliśmy się frytkami. Tymczasowo poszedł w odstawkę, bo na frytki nie mogą już patrzeć. Zapewne wróci do łask w upały (w przeciwieństwie do piekarnika nie podnosi temperatury w pomieszczeniu).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.