czwartek, 19 maja 2016

Sushi ze szparagami

Sushi ze szparagami

Sushi ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Staram się nacieszyć ich smakiem, jak tylko mogę, w końcu lada chwila będę musiała się z nimi pożegnać. Oczywiście skupiam się na zielonych, bo te lubię najbardziej. Lądują na moim talerzu każdego dnia. Najczęściej w postaci hummusu lub makaronu ze szparagowym pesto. Ostatnio zaś dość nietypowo wylądowały w sushi. Muszę przyznać, że było to wyjątkowo fajne i warte odtworzenia połączenie. 

Sushi ze szparagami wygląda bardzo wiosennie i mam wrażenie, że aż krzyczy: "zjedz mnie!". Świetnie sprawdza się jako posiłek w bento. Sushi to w ogóle mega fajna potrawa do bento, oczywiście poza sushi z surowym mięsem. Serdecznie Wam polecam.

 Jak zrobić sushi

SUSHI ZE SZPARAGAMI

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi 
  • wasabi
  • nadzienie: zielone szparagi, żółta i czerwona papryka, szczypiorek, zielony ogórek, rzodkiewka
  • 4 płaty nori 
  • akcesoria: mata do sushi i folia spożywcza (opcjonalnie) , miseczka z zimną wodą 
  • do podania: japoński sos sojowy 
Przygotowanie:

Gotujemy ryż do sushi, zaprawiamy i studzimy. Instrukcję krok po kroku znajdziecie we wpisie: jak ugotować ryż do sushi? Przygotowujemy nadzienie do sushi. Odkrawamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 3-4 minuty, aż będą al dente (bardzo cieniutkie szparagi będą się gotować jeszcze krócej, ja czasem wrzucam je po prostu na maks 2 minuty). Ugotowane szparagi przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Kolejno wyjmujemy je z wody i osuszamy. Pamiętajcie, by do tego przepisu wybrać stosunkowo cienkie szparagi. Szparagi można także upiec lub usmażyć na patelni. Paprykę kroimy w podłużne paski. Ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie paseczki. Rzodkiewki kroimy w zapałkę. 

Na macie układamy płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Nakładamy 1/4 ryżu, pozostawiając około 2-3 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Pomagamy sobie rozłożyć ryż mocząc palce w zimnej wodzie (dzięki temu ograniczymy klejenie się ryżu do dłoni). Kolejno na środku ryżu robimy pasek z wasabi, układamy szczypiorek, paprykę, szparagi, ogórka, rzodkiewki w jednej linii z wasabi. Przy pomocy maty rolujemy całość. Wolny koniec płatu nori lekko zwilżamy zimną wodą i sklejamy całą rolkę mocno ściskając matę. W ten sposób formujemy 4 rolki sushi. 

Ostrym nożem (warto go przed użyciem naostrzyć) kroimy rolki na kawałki. W zależności od preferencji kroimy je na grubsze lub cieńsze rolki. Ja lubię raczej cienkie sushi, dlatego kroję rolkę na około 9 części. Należy pamiętać o tym, by nóż przecierać wilgotnym ręcznikiem lub przemywać co jakiś czas. Sushi ze szparagami podajemy z dodatkiem dobrej jakości sosu sojowego. 


Jak zrobić sushi w domu

Sushi z warzywami
Sushi ze szparagami

Sushi wegańskie
Bento: Wiosenne sushi ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Piekne i kolorowe! :) Az mi slinka poleciala ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! Podziwiam ilość japońskich gadżetów. Świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) Muszę w końcu się skusić i przygotować w domu sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno już nie robiłam sushi w domu. Twoje wygląda niesamowicie kusząco :) Te szparagi faktycznie aż wołają, żeby po nie sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.