sobota, 28 maja 2016

Placuszki owsiano-ryżowe

Placuszki owsiano-ryżowe

 Placuszki z mąki owsianej
Placuszki owsiano-ryżowe 
Na początek słodkiego weekendu mam dla Was placuszki owsiano-ryżowe. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Nie powinny też przysporzyć Wam problemów w trakcie smażenia. Wpiszą się w dietę osób chorujących na celiakię, o ile do tego przepisu użyjecie bezglutenowej mąki owsianej (lub płatków, które zmielicie w młynku na mąkę).

Takie placuszki podajcie z ulubionymi słodkimi dodatkami. Własnie rozpoczął się sezon na polskie truskawki. Możecie przygotować na ich bazie sos z dodatkiem nasion chia lub po prostu odszypułkować je i pokroić w plasterki. 

 Placuszki z mąki owsianej przepisy

PLACUSZKI OWSIANO-RYŻOWE
Śniadanie Mistrzów #312

Składniki (na około 16 sztuk):

  • 80 g mąki owsianej  (w wersji bezglutenowej mąka owsiana b/g)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 150 g kefiru
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu (ewentualnie cukru)
Do podania: ulubiona konfitura, świeże owoce

Przygotowanie:

W naczyniu umieszczamy mąkę owsianą i mąkę ryżową. Wlewamy kefir, olej, dodajemy jajko i słodzidło. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę więcej mąki owsianej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia (na małym ogniu) i odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki owsiano-ryżowe podajemy z dodatkiem owoców.

 Placki z mąki ryżowej przepisy

 Placuszki z mąki owsianej


 Placuszki na śniadanie bez glutenu
Placuszki owsiano-ryżowe 


2 komentarze :

  1. pyszniusie :) i sliczny widelec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ja już wspominałam, że każdy ale to każdy bez wyjątku twój przepis jest genialny!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.