piątek, 20 maja 2016

Mini papryki faszerowane- 3 przepisy

Mini papryki faszerowane- 3 przepisy

Paprykanadziewana przepisy
Mini papryki faszerowane- 3 przepisy
Gdy układam menu na spotkania z przyjaciółmi, zawsze stawiam na przekąski. Są małe, niezobowiązujące i szybko znikają ze stołu. Jakiś czas temu pokazywałam Wam tartinki na trzy sposoby, tym razem przyszła kolej na mini papryczki w trzech odsłonach. 

Zazwyczaj, gdy tylko udaje mi się trafić na takie mini papryczki, kupuję większą ilość, z myślą o bento lub właśnie przystawce na spotkaniu z przyjaciółmi. Nadziewam je na wiele sposobów, w zależności od zawartości mojej lodówki, pomysłu i preferencji moich gości.

Lubię stawiać na różnorodność, dlatego przygotowałam dla Was trzy przepisy. Część papryczek nadziałam klasycznie wołowiną, pomidorami i serem. To bardzo uniwersalny farsz, który sprawdza się także przy innych warzywach, np. cukinii lub patisonach. Drugą porcję papryczek napełniłam farszem na bazie słonego i wyrazistego w smaku sera feta oraz ziół, z kolei ostatnią pomidorowym hummusem. Myślę, że przekąska w postaci tak nadzianych papryczek przypadnie do gustu Wam i Waszym gościom. 

Zajrzyjcie do Emilii, która także przygotowała faszerowane mini papryczki. 


Mini papryczki
Papryka faszerowana wołowiną i serem

PAPRYKI FASZEROWANE MIELONĄ WOŁOWINĄ

Składniki (na około 6-7 małych papryczek):
  • 200 g mielonej wołowiny (np. z udźca, łopatki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryczki chili (bez pestek) 
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki susznego oregano
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g żółtego sera, np. cheddara
Przygotowanie:

Czosnek i chili drobno siekamy . Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chili, czosnek i cebulę. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso, smażymy przez 5-6 minut. Wlewamy przecier, dodajemy oregano, bazylię, sól i pieprz. 

Papryczki kroimy na pół, oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Farsz mięsny nakładamy do papryczek, posypujemy serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Papryka z wołowiną

Papryka z fetą
Papryka faszerowana fetą
PAPRYKI FASZEROWANE SEREM FETA

Składniki (na około 8-9 papryczek):
  • 120 g sera feta
  • 60 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach
Przygotowanie:

Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy serek, drobno posiekany czosnek, szczypiorek, natkę i paprykę w płatkach. Dokładnie mieszamy. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka. 

Odcinamy końcówki od papryczek, małym nożykiem czyścimy papryczki w środku. Napełniamy je serowy farszem i układamy na półmisku. Najwygodniej napełniać je przy pomocy szprycy z szerszym otworem. 

 Papryka z hummusem
Papryka z hummusem

PAPRYKI FASZEROWANE HUMMUSEM

Składniki (na około 10 papryczek):

Przygotowanie:

Odcinamy końcówki od papryczek, czyścimy je w środku małym nożykiem. Hummus przekładamy do szprycy, napełniamy papryczki i układamy na półmisku. 


Przystawki na imprezę


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Anonimowy20 maja, 2016

    pożeram oczami! wszystko! prosta rzecz a jak efektowanie wyglada:) i te tartinki ach...;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, tak bardzo muszę to zrobić i zjeść! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20 maja, 2016

    Zaśliniłam się totalnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne pomysly - bardzo lubie te male papryczki, idealnie nadaja sie do faszerwoanie i jako drobna przekaska :) Robilam kiedys takie faszerowane feta na cieplo - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te małe papryczki są świetne! Fajne dla gości, fajne jako dodatek do obiadu nafaszerowane jakimiś świetnymi farszami, jak u Ciebie :) Czasami tylko ciężko trafić na jędrne okazy, bo szybko 'flaczeją' :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy21 maja, 2016

    Mam pytanie,gdzie można kupić takie mini papryczki?tylko na Targu czy gdzieś w markecie? Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, wczoraj widziałam takie małe papryczki w Tesco (zerknij sobie na nie na ich stronie ezakupy).

      Usuń
  7. Wszystkie wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają uroczo! Goście muszą być zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.