wtorek, 17 maja 2016

Masło z nerkowców

Masło z nerkowców

 Masło z nerkowców przepis
Masło z nerkowców

Jeszcze niedawno na półkach w sklepach królowało masło z orzechów arachidowych. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują także inne masła orzechowe. W przeciwieństwie do wspomnianego masła z fistaszków, są one stosunkowo drogie. Oczywiście można przygotować je w prosty sposób w domu. Będzie nam do tego potrzebny specjalny sprzęt w postaci rozdrabniacza lub malaksera i oczywiście ulubione orzechy. Ja tym razem postawiłam na orzechy nerkowca.

Masło z nerkowców to na chwilę obecną moje ulubione. Obowiązkowo przyprawione odrobiną soli morskiej. Najlepiej smakuje samo, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka.

 Masło z orzechów nerkowca jak zrobić

MASŁO Z NERKOWCÓW

Składniki (na mały słoiczek masła):
  • 250 g orzechów nerkowca
  • szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
  • neutralny w smaku olej (np. ryżowy); opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy wysypujemy na blasze w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy orzechy przez około 8-12 minut, aż lekko się zrumienią (w trakcie warto je przemieszać). Pilnujemy stopnia zrumienienia orzechów. Przepieczone orzechy staną się gorzkie.

Orzechy nerkowca przesypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy przez kilkanaście minut do powstania gładkiego masła. Należy pamiętać o tym, aby co jakiś czas robić przerwę, by nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zamienią się w mączkę, która zacznie się zbrylać. Z czasem powstanie gładkie masło. Jeśli orzechy są stosunkowo suche (może na to wpłynąć sposób ich przechowywania), można sobie pomóc w trakcie miksowania, dolewając 1 łyżkę oleju neutralnego w smaku (np. ryżowego). Pod koniec miksowania dodajemy sól do smaku. Masło, gdy ostygnie, przekładamy do słoiczka i zamykamy słoik. Przechowujemy je w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie musi być to lodówka (ja trzymam masła orzechowe w kuchennej szafce). 


Wypróbuj inne przepisy na masło orzechowe:

Masło z fistaszków
Masło z fistaszków
 Masło kokosowe przepis
Masło kokosowe
 Masło laskowe przepis
Masło z orzechów laskowych



















Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. bardzo lubię masło orzechowe, nerkowce też, chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to by mi smakowało. Przepadam za nerkowcami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy19 maja, 2016

    zapisane do zrobienia,
    ps. uwielbiam Twoje zdjęcia!

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy20 maja, 2016

    zrobiłam! najlepszy krem jaki jadłam! niesamowity smak. Poszłam trochę na skróty, bo nie podpiekłam wcześniej nerkowców, tylko od razu zblendowałam. U mnie z olejem kokosowym i odrobiną midou, dziękuję za inspirację

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) Następnym razem, gdy będziesz miała więcej czasu, polecam je podpiec, dzięki temu masło jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Uwielbiam masełko nerkowcowe i często robię :) Na orzechy arachidowe jestem z resztą uczulona, ale nerkowce i tak lubię bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.