środa, 4 maja 2016

Make bento, not war! #132

Make bento, not war! #132


Dzień dobry, 

Jak minął Wam weekend majowy? Mam nadzieję, że pogoda dopisała i spędziliście ten czas w miłym towarzystwie. My z Połówkiem zrobiliśmy sobie wycieczkę za miasto, oczywiście z bento w torbie. Mamy w tym roku plan zwiedzić przynajmniej połowę zamków znajdujących się na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Wczoraj udało nam się zawitać do pierwszego zamku na liście. Fajnie dla odmiany pofotografować coś innego, aniżeli jedzenie :)

Zamek w Bobolicach
Przy okazji mam dla Was kilka ogłoszeń. Na blogu powstała nowa kategoria Przepisy na grilla, została ona dodatkowo podzielona na kilka bardziej szczegółowych podkategorii, aby łatwiej było Wam z niej korzystać. W planach mam rozbudowanie menu z podziałem na pory roku (menu w prawej szpalcie bloga). Najprawdopodobniej pojawi się dodatkowe sezonowe menu w formie obrazkowej w górnej belce bloga. Z czasem podzielona zostanie także kategoria Śniadanie Mistrzów, Sałatki i przystawki oraz Słodkie wypieki i desery. Pojawi się również kilka nowych kategorii w menu (m.in. przepisy bezglutenowe). Jeśli macie jakieś propozycje lub sugestie, co do menu, piszcie w komentarzach. Od razu zaznaczam, że wszystkie zmiany będą wprowadzane stopniowo. Całe menu piszę i uaktualniam ręcznie, więc zajmuje to naprawdę mnóstwo czasu (tym bardziej, że na blogu znajduje się prawie 2500 przepisów).   

Nie przywiązuję zbyt dużej uwagi do dat, dlatego raz kolejny zapomniałam o tym, że blog miał swoje urodziny. To już 6 lat, odkąd piszę i fotografuję dla Was. Kilka dni temu minęły też 3 lata cyklu Make bento, not war!. Dziękuję, że jesteście ze mną już tak długo :) 


PONIEDZIAŁEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z długo pieczoną karkówką, miksem sałat (mieszanka florencka), ogórkiem, pomidorem, granatem, cebulką, serem danish blue i oliwkami. W pojemniczku dressing z oliwy, soku z cytryny i oregano.


Na drugim pięterku placuszki gryczane z truskawkami plus porcja owoców (truskawki, borówka, maliny). 


U mnie pudding śniadaniowy z chia plus owoce (truskawki, borówki), orzechy nerkowca i nasiona konopi.

Na drugim pięterku gotowany bób i lekka sałatka (miks sałat, rzodkiewka, pomidor malinowy, ogórek, cebulka, oliwki, zatar, bazylia). W małym pojemniczku dressing z octem balsamicznym.  


WTOREK

W pudełku porcja placuszków na mące ryżowej, frużelina z czereśni oraz owoce. 


Na pięterku kasza gryczana z warzywami


U mnie sałatka z miksu sałat, pomidorów, awokado, karczochów, oliwek, granatu, cebulki. W małym pojemniku dressing z odrobiną czosnku.

Na drugim pięterku kasza gryczana z warzywami (taka sama, jak u Połówka) plus koktajl z pomarańczy i malin (wyciśnięty sok z pomarańczy zblendowany z mrożonymi malinami).


ŚRODA

Pierwszy posiłek u Połówka to sałatka z szarpaną karkówką, sałatą rzymską, jajkiem, pomidorem, czarnymi oliwkami, cebulką, ogórkiem, oregano, serem bursztyn (plus dressing z oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, soku z cytryny, oregano i suszonych pomidorów). 


Na drugim pięterku naleśniki jaglane, domowa konfitura truskawkowa i owoce.


CZWARTEK

W pojemniczku niezawodne placuszki na mące kokosowej, dżem z wiśni i owoce (kiwi, maliny i borówka). 


Na drugim pięterku pyszny hummus z suszonymi pomidorami posypany zatarem plus porcja warzyw (papryka, rzodkiewki, ogórek, seler naciowy).


U mnie w pojemniku hummus pomidorowy plus warzywa (szparagi, fasolka szparagowa, ogórek, seler naciowy, pomidor, papryka, rzodkiewka).

Na drugim pięterku sałatka z kuskusu i szparagów (niestety bez groszku, bo tego niestety zabrakło w mojej zamrażarce) oraz gotowany na parze brokuł. 


PIĄTEK

U Połówka sałatka ziemniaczana ze szparagami (grzanki w pudełku położone tylko do zdjęcia, później wyjęłam je i przełożyłam do woreczka, aby nie zamokły od dressingu). 


Na drugim pięterku szaszłyki w marynacie jogurtowej, paluszki grissini z ziołami (na mące orkiszowej), tzatziki oraz warzywa. 

5 komentarzy :

  1. Ja odkryłam spaniałe pałace i dworki na Mazowszu- Pysznie u Ciebie było - tyle inspiracji :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje urodzin bloga! Miałam szczęście trafić tu 4 lata temu i od tamtej pory ciężko zliczyć z ilu pysznych przepisów skorzystałam ;) Dziękuję za mnóstwo inspiracji kulinarnych jakie czerpię z Twojego bloga :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

      Usuń
  3. 6 lat! Gratulacje ogromne! Życzę dalszych wspaniałych lat z blogiem :)
    Cudowne dania, zawsze masz świetne pomysły na wynos, jest z czego czerpać inspiracje.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.