wtorek, 24 maja 2016

Makaron ze szparagami i grzybami

Makaron ze szparagami i grzybami

Makaron udon przepisy
Makaron ze szparagami i grzybami
Zimą zajadałam się makaronem soba z brokułem, wczesną wiosną makaronem z boczniakami i cukinią, w maju zaś przyszła kolej na nowy azjatycki makaron z dodatkiem szparagów. Dla miłośników tego zielonego warzywa, to obowiązkowe danie do wypróbowania.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam makaron udon, ponieważ o wiele bardziej pasuje mi tu grubsza nitka makaronu, ale równie ciekawie danie to będzie smakować z cienkim makaronem somen lub gryczanym soba. Sos do makaronu ma wyraźnie słodką nutę, która przyjemnie komponuje się ze smakiem grzybów. Postawiłam tu na brązowe pieczarki oraz grzyby shitake. Jeśli będziecie mieć problemy z zakupem tych ostatnich, zwiększcie w przepisie ilość brązowych pieczarek. Danie będzie równie ciekawe w smaku.

 Udon ze szparagami

MAKARON ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
  • 75 g makaronu azjatyckiego (np. udon, somen, soba)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • 10 zielonych szparagów
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 125 g brązowych pieczarek
  • 125 g grzybów shitake
  • pół małej cukinii
  • sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
  • prażony sezam i szczypior z dymki do posypania
Przygotowanie:

Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebny wok lub duża patelnia z wysokim brzegiem (z podanej ilości składników potrawę można przygotować na wysokiej patelni o średnicy 24 cm). Czosnek i pozbawione pestek chili siekamy drobno. Odłamujemy końce od szparagów, warzywo kroimy na 3-4 części. Jeśli łodyżki szparagów są zbyt grube, można przekroić je wzdłuż na pół. Paprykę kroimy w podłużne paski. Pieczarki i grzyby shitake siekamy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w kawałki wielkości zapałki. 

Gotujemy makaron. Do tej potrawy sprawdzi się grubszy makaron udon, makaron somen lub gryczana soba. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy potrawę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej (używam oleju ryżowego). Pamiętajcie o tym, że patelnia musi być dobrze nagrzana. Wrzucamy imbir, czosnek i chili, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy szparagi, paprykę, grzyby i cukinię. Smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia co jakiś czas należy przemieszać potrawę, podrzucając zawartością patelni. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Sos wlewamy na patelnię, dokładamy makaron, mieszamy wszystkie składniki przy pomocy kuchennych szczypców. Potrawę nakładamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i dymką. Podajemy. 

grzyby shitake
Grzyby shitake

 Makaron ze szparagami po azjatycku

Szparagi z makaronem przepisy

 Szparagi z makaronem przepisy
Makaron ze szparagami i grzybami shitake

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Ślicznie wygląda ;) tak orientalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy31 maja, 2016

    Czy można melase zastapic czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj łyżkę cukru zamiast melasy.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.