poniedziałek, 2 maja 2016

Długo pieczona karkówka

Długo pieczona karkówka

 Soczysta i miękka karkówka
Długo pieczona karkówka 
Tym razem mam dla Was przepis na długo pieczoną, rozpływającą się w ustach karkówkę wieprzową.  Takie mięso to świetna baza do wszelkiej maści sandwichy, ale i nie tylko. Ja wykorzystuję je jako dodatek do sałatek, zapiekanych jajek, a także robię chili z jego dodatkiem.

Karkówkę przed pieczeniem należy zamarynować na minimum 12-24 godziny, a najlepiej na dwie doby, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Później pozostaje nam już tylko pieczenie. Aby mięso było mięciutkie, należy je piec odpowiednio długo. Nie ma tu mowy o pośpiechu i podkręcaniu temperatury. Karczek pieczemy w temperaturze około 110 stopni bez termoobiegu, przyjmując około 1,5 godziny pieczenia na 500 g mięsa.  Ja karkówkę wstawiłam do pieczenia rano i wyłączyłam po powrocie do domu. 


Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

DŁUGO PIECZONA KARKÓWKA

Składniki:
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki imielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie kminku)
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
Długo pieczony karczek- przygotowanie:

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie sypkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Mięso nacieramy czosnkiem i przyprawami, umieszczamy w dużym pojemniku, polewamy olejem. Pojemnik zmykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. 

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką (lub jeśli jej nie mamy- folią aluminiową). Pieczemy w temp. 110 stopni przez około 7-8 godzin pod przykryciem. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się spora ilość tłuszczu i wody. Warto na około 30 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie z mięsem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy około 20 minut i dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców (lub rwiemy je dłońmi).

Mrożenie długo pieczonej karkówki: Po podzieleniu na włókna, mięso warto polać kilkoma łyżkami tłuszczu i soków, które wytopiły się podczas pieczenia i odstawić mięso do lodówki. Kolejnego dnia dzielimy mięso na porcje, przekładamy do woreczków i mrozimy. Po rozmrożeniu karczek jest w dalszym ciągu miękki i soczysty. 

Wypróbuj także przepis na inne 
mięsa pieczone w niskiej temperaturze:

Pulled beef przepis
Długo pieczona wołowina
Pulled pork jak zrobić
Długo pieczona łopatka wieprzowa


Jak upiec karkówkę
Długo pieczona karkówka 

Całkowity czas przygotowania: 7 godzin.

3 komentarze :

  1. Anonimowy02 maja, 2016

    Poniedzialek i nie ma bento :(
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, weekend majowy rządzi się swoimi prawami ;) Po porcję bento zapraszam na blog jutro rano.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.