poniedziałek, 2 maja 2016

Długo pieczona karkówka

Długo pieczona karkówka

 Soczysta i miękka karkówka
Długo pieczona karkówka 
Tym razem mam dla Was przepis na długo pieczoną, rozpływającą się w ustach karkówkę wieprzową.  Takie mięso to świetna baza do wszelkiej maści sandwichy, ale i nie tylko. Ja wykorzystuję je jako dodatek do sałatek, zapiekanych jajek, a także robię chili z jego dodatkiem.

Karkówkę przed pieczeniem należy zamarynować na minimum 12-24 godziny, a najlepiej na dwie doby, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Później pozostaje nam już tylko pieczenie. Aby mięso było mięciutkie, należy je piec odpowiednio długo. Nie ma tu mowy o pośpiechu i podkręcaniu temperatury. Karczek pieczemy w temperaturze około 110 stopni bez termoobiegu, przyjmując około 1,5 godziny pieczenia na 500 g mięsa.  Ja karkówkę wstawiłam do pieczenia rano i wyłączyłam po powrocie do domu. 


Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

DŁUGO PIECZONA KARKÓWKA

Składniki:
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki imielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie kminku)
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
Długo pieczony karczek- przygotowanie:

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie sypkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Mięso nacieramy czosnkiem i przyprawami, umieszczamy w dużym pojemniku, polewamy olejem. Pojemnik zmykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. 

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką (lub jeśli jej nie mamy- folią aluminiową). Pieczemy w temp. 110 stopni przez około 7-8 godzin pod przykryciem. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się spora ilość tłuszczu i wody. Warto na około 30 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie z mięsem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy około 20 minut i dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców (lub rwiemy je dłońmi).

Mrożenie długo pieczonej karkówki: Po podzieleniu na włókna, mięso warto polać kilkoma łyżkami tłuszczu i soków, które wytopiły się podczas pieczenia i odstawić mięso do lodówki. Kolejnego dnia dzielimy mięso na porcje, przekładamy do woreczków i mrozimy. Po rozmrożeniu karczek jest w dalszym ciągu miękki i soczysty. 

Wypróbuj także przepis na inne 
mięsa pieczone w niskiej temperaturze:

Pulled beef przepis
Długo pieczona wołowina
Pulled pork jak zrobić
Długo pieczona łopatka wieprzowa


Jak upiec karkówkę
Długo pieczona karkówka 

Całkowity czas przygotowania: 7 godzin.

3 komentarze :

  1. Anonimowy02 maja, 2016

    Poniedzialek i nie ma bento :(
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, weekend majowy rządzi się swoimi prawami ;) Po porcję bento zapraszam na blog jutro rano.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.