piątek, 22 kwietnia 2016

Soba z brokułem i pieczarkami

Soba z brokułem i pieczarkami

Soba z brokułem przepis
Soba z brokułem i pieczarkami
Soba z brokułem i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań, co zapewne zdążyliście już zauważyć, jeśli śledzicie na bieżąco cykl Make bento, not war!. Jest ekspresowa w przygotowaniu i do tego przesmaczna. Duża ilość chrupiących kolorowych warzyw w połączeniu z gryczanym makaronem i słodko-słonym sosem komponuje się wyjątkowo dobrze. 
  
W tym zestawieniu najbardziej smakują mi brokuły (nigdy nie oszczędzam z ich ilością) oraz brązowe pieczarki. Od razu uprzedzę Wasze pytania. Ze zwykłymi pieczarkami to danie też będzie smaczne, ale wersja z brązowymi jest po prostu przepyszna. Jeśli próbowaliście kiedyś tych pieczarek, to zapewne wiecie o czym piszę. Ich smak jest bardziej zbliżony do grzybów leśnych, aniżeli popularnej białej pieczarki.

Makaron soba z brokułami możecie przygotować w woku lub na zwykłej patelni. Pamiętajcie, że robiąc go na patelni, należy smażyć wszystkie składniki na średnim ogniu i co jakiś czas podrzucać zawartością. Po usmażeniu warzywa powinny pozostać jędrne i chrupiące. Tak przygotowany makaron można zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Przepis na makaron soba z brokułem i pieczarkami przygotowałam w ramach akcji Pieczarkowy tydzień. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się Mopsik i Mirabelka

Soba z warzywami przepisy

SOBA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI


Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • 75-100 g makaronu soba
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4-1/2 papryczki chili (ilość wg preferencji)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 niedużej marchewki
  • 200 g cukinii 
  • kilka różyczek brokułu
  • 200 g brązowych pieczarek
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca 
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • sos do makaronu: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu hoisin, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania składników. Czosnek, pozbawioną pestek chili siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w półplasterki. Cebulkę siekamy w piórka. 

Selera obieramy z włókien, siekamy w nieduże plasterki. Obraną marchewkę kroimy w julienne. Brokuła dzielimy na nieduże kawałki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w nieduże podłużne kawałki. Cukinię kroimy w kawałki w kształcie grubszej zapałki. Składniki sosu łączymy w małej miseczce. 

Zagotowujemy wodę w garnku na makaron soba. Makaron wrzucamy na wrzącą wodę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek, chili, imbir, pora, cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 1 minutę. Dokładamy marchewkę, brokuły, paprykę, cukinię. Smażymy dalej (cały czas na średnim ogniu), potrząsając co jakiś czas zawartością patelni. Po 2 minutach dokładamy pieczarki oraz orzechy nerkowca i smażymy dalej przez kolejne 2 minuty. Po 4 minutach smażenia warzywa powinny być już dobre. Mają pozostać chrupiące. 

Makaron odcedzamy, dodajemy go na patelnię (jeśli chcecie go zabrać ze sobą następnego dnia do pracy, przelejcie makaron zimną wodą). Wlewamy sos, mieszamy (najlepiej szczypcami lub przy pomocy dwóch łopatek). Makaron posypujemy podprażonym sezamem i nakładamy do miseczek i podajemy.

Uwagi:

- Do bento przygotowuję zawsze makaron z  połowy porcji

Soba z brokułem przepis
Soba z brokułem i pieczarkami
Smażony makaron soba
Bento: soba z brokułem i pieczarkami

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy :

  1. Wspaniale wygląda ta sałatka.Kolory robią wrażenie wizualne i zapewne smak jest niesamowity ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, aż chce się jeść oczami. Dziękuję za wspólne "pieczarkowanie".

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ! Na pewno wypróbuję :) Mam pytanie: czy ten sos hoisin mogę czymś zastąpić? Czy lepiej ominąć? Czy też jest to niezbędny składnik i po prostu lepiej go poszukać i kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby to tylko 2 łyżeczki sosu, ale sporo wnoszą do smaku. Kilka razy jadłam ten makaron bez hoisin i to nie było już to samo. Poszukaj w większych marketach na dziale z kuchniami świata, ewentualnie w Tk Maxx. Ja swój sos zamawiam przez Internet (bez dodatku śliwek).

      Usuń
    2. Anonimowy04 maja, 2016

      Dziękuję za odpowiedź - w końcu kupiłam ten sos i właśnie jemy na obiad. Zrobiłam z podwójnej porcji, więc musiałam smażyć na 2 patelniach, ale finalnie sie udało :P Bardzo smaczny przepis; dziękuję za inspirację ! Świetny blog - a śniadania Mistrzów - najlepsze :D

      Usuń
  4. Moje smaki :)Cudowne połączenie składników ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.