środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym

Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym

 Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym przepis
Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były trzy składniki:  kurczak, roszponka i orzechy. Od razu pomyślałam o lekkiej i pełnej smaku sałatce ze sporą ilością dodatków. Taka sałatka to dobry pomysł na kolację. Możecie ją podać solo lub z dodatkiem grzanek z bagietki. Choć myślę, że i towarzystwo białego półwytrawnego wina będzie równie udane. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie także do Ani, która także wzięła udział w  wyzwaniu.


 Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście roszponki
  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • do przyprawienia mięsa: słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół czerwonej cebulki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół dużego dojrzałego awokado
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 60 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Danish Blue)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Grillujemy na patelni po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowy w środku. Zdejmujemy szczypcami na deskę, a po przestygnięciu, kroimy w mniejsze kawałki. 

Cebulkę siekamy w piórka, pomidorki na pół, obrane ogórki w plastry. Obrane awokado kroimy w mniejsze kawałki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie łączymy (najlepiej w słoiczku). 

Na talerzu układamy roszponkę, mięso, cebulkę, pomidorki, awokado, ogórki. Posypujemy płatkami migdałowymi, pokruszonym serem i kukurydzą. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy.


Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

  1. pyszna wiosenna sałatka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne :) Uwielbiam takie połączenie. Dodałabym jeszcze świeżą paprykę i rozpłynęłabym się!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.