środa, 6 kwietnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

 Kasza jaglana z awokado
Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Lubicie kaszę jaglaną? Jeśli tak, to mam dla Was niezwykle smaczną sałatkę na jej bazie. Jest pełna pysznych kolorowych warzyw, zdrowa i do tego niezwykle pożywna. Idealnie wpasuje się w dietę osób unikających na co dzień glutenu.

Taką sałatkę z kaszą jaglaną i awokado możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Pamiętajcie tylko o tym, aby szpinak położyć na jej wierzchu i wymieszać z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie może dość szybko zwiędnąć. Ja dosłownie przed chwilą porcję takiej sałatki zapakowałam Połówkowi na jutro do pracy. 

Miłośników jagły odsyłam na blogi Zuzi, Martynosi i Chantel, które również przygotowały pyszne sałatki z kaszy jaglanej. 


 Kasza jaglana z kurczakiem



SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I AWOKADO

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem; około pół szklanki)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • zioła prowansalskie do przyprawienia mięsa
  • pół dojrzałego awokado
  • garść liści miniaturowego szpinaku
  • pół czerwonej cebulki
  • 60 g sera feta
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • dressing: 1 nieduży ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy ev, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, kolejno przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Prażymy przez około 2 minuty, mieszając kaszę przy pomocy łyżeczki. Wlewamy dwa razy więcej objętościowo gorącej wody (na pół szklanki kaszy- jedna szklanka wody), dodajemy dwie szczypty soli. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłączamy płomień pod garnkiem, kaszę pozostawiamy przykrytą jeszcze na 5-10 minut, a następnie spulchniamy ją widelcem. 

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy ją na patelni z obu stron, aż przestanie być surowa w środku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy szczypcami na deskę i studzimy. Kolejno kroimy go w plastry lub kostkę. Obraną połówkę awokado kroimy w grubszą kostkę. Warto je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Szpinak grubo siekamy. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę również siekamy w kostkę podobnej wielkości. 

Do kaszy jaglanej dodajemy warzywa i ser. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy. 
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. A jak w takiej sałatce zabezpieczyć awokado,żeby nie ściemniało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kropimy sokiem z cytryny.

      Usuń
    2. Świetnie:)dziękuję,będzie pyszna na lunch:)

      Usuń
    3. No i było pysznie:) bardzo fajna sałatka:)

      Usuń
  2. Bardzo wiosenna i na pewno pyszna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi kasza jaglana zasmakowała, odkąd zaczęłam ją dobrze przygotowywać. Gotowałam ją ostatni z przepisu Olgi Smile, bez prażenia, ale za to z dobrym płukaniem i wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prażenie ma na celu zapobiegnięcie sklejaniu się ziarenek kaszy.

      Usuń
  4. Bardzo apetyczna sałatka :-) bardzo lubię kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam prawie wszystkie składniki, jutro robię. Tylko jedno mnie zastanawia - kurczak. W mojej okolicy trudno o bezpieczne mięso drobiowe, obawiam się antybiotyków, hormonów. Za to mam w domu 30 ekologicznych jaj :) Jak sądzisz, czy zamiana kurczaka na jaja będzie okej w tej Pozdrawiam!
    P.S. Twoje bento to dla mnie ogromna inspiracja, aż chce się pichcić. Tym bardziej, że wiele z prezentowanych zestawów można przygotować szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jajka w sałatce z kaszą mogą się po zmieszaniu rozpaćkać. Wizualnie może to wyglądać słabo, ale smakowo może być ciekawie. Ewentualnie pokrój je w ćwiartki. Można by tu pokombinować z łososiem albo indykiem. Też byłoby fajnie. Przy okazji dziękuję za miłe słowa. Takie komentarze zawsze motywują do działania :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.