wtorek, 19 kwietnia 2016

Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny

 Wołowy rendang
Rendang z wołowiny
Tym razem mam dla Was niezwykle smaczne curry na bazie mięsa wołowego. Ilość użytych przypraw w tym przepisie potrafi przyprawić o zawrót głowy. Mamy tu trawę cytrynową, liście limonki kafir, galangal, imbir, goździki i wiele innych. Przygotowując to danie za pierwszym razem wzorowałam się na przepisie Merrilees Parker. Za drugim razem wprowadziłam do pierwotnej receptury kilka zmian. Część przypraw wrzuciłam do woreczka z gazy, dzięki czemu zniknął problem wyławiania ich z sosu.

Rendang wołowy przygotowałam wspólnie z Martynosią i Mirabelką.

Wołowina rendang

WOŁOWINA RENDANG
(INDONEZJA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 650 g wołowiny na gulasz (np. łopatki wołowej, udźca)
  • 3 szalotki
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego galangalu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • laska cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 goździki 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 4 liście limonki kafir
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • 50 g wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni, zmielonych na puder w młynku do kawy
Przygotowanie:

Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed planowanym smażeniem. Kroimy je w kostkę. Szalotkę drobno siekamy, chili pozbawiamy pestek i siekamy w mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Wewnętrzną białą część trawy cytrynowej siekamy. Cebulę, chili, czosnek, imbir, galangal i kurkumę umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy blenderem żyrafą na pastę. 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę przez około 1 minutę. Dokładamy mięso, smażymy dalej przez kilka minut, aż włókna mięsa zostaną zamknięte. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z tamaryndowca. Jeśli mięso nie jest zakryte płynem dolewamy odrobinę wody. Ziarna kardamonu rozgniatamy lekko nożem. Wycinamy kawałek gazy, na środku układamy kardamon, cynamon, goździki, liście limonki kafir, anyż. Związujemy brzegi nitką i wrzucamy do sosu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1-1,5 godziny, aż  mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania warto zdjąć pokrywkę i odparować troszkę sos. Gdy danie będzie gotowe, doprawiamy je do smaku solą, wyjmujemy zawiniątko z przyprawami, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Rendang z wołowiny podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. 

 Rendang z wołowiny przepis
Rendang z wołowiny


Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

2 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.