poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Make bento, not war! #128

Make bento, not war! #128


Dzień dobry, 

Tym razem mam dla Was kilka pudełeczek, które zabierał ze sobą w minionym tygodniu Połówek. Na całe szczęście udało mi się uniknąć nagromadzenia poświątecznych resztek. Królują koreczki oraz rolki sushi. Te ostatnie robię kilka razy w tygodniu, najczęściej na kolację. Specjalnie gotuję troszkę więcej ryżu, by kilka rolek zapakować do bento. Wyglądają ładnie i do tego świetnie smakują, nawet kolejnego dnia. 

Chwytajcie garść inspiracji i nie zapomnijcie przygotować sobie smacznego bento. 



WTOREK

Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to sałatka z cykorii, rolowanego boczku, marchewki, rzodkiewek, marynowanych szparagów, cebulki i szczypiorku. W małym pojemniczku dressing z octem balsamicznym i oregano. 


Na drugim pięterku omlet z pieczarkami i chili, ajvar, warzywa, koreczki z kabanosa, cebulek marynowanych, ogórków konserwowych. 


ŚRODA

U Połówka w lunchboxie sałatka z kurczakiem i awokado. Smaczna, pożywna i zdrowa. Dodatkowo jabłko i koreczki.


CZWARTEK

Pierwszy posiłek to klopsiki drobiowe pieczone w piekarniku (osobno w pojemniczku sos z pieczonych warzyw) oraz koreczki (cebulka perłowa, kabanos, papryka, ogórek konserwowy). 


Na drugim pięterku sushi z łososiem, jajkiem, kiełkami i szczypiorkiem. 


PIĄTEK

Pierwszy posiłek Połówka to szaszłyki z kurczaka w wersji mini (pieczone w piekarniku) oraz warzywa do pochrupania (papryka, rzodkiewki, seler naciowy, pomidorki). 


Drugi posiłek to sushi w wersji warzywnej oraz z omletem i ogórkiem. Plus oczywiście sos sojowy.  

8 komentarzy :

  1. Witam :-) łosoś w sushi jest wędzony czy surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś wędzony. Nie wkładam nigdy surowego mięsa do bento, ponieważ szybciej się psuje i istnieje ryzyko zatrucia.

      Usuń
  2. Szkoda ;-). Osobiście uwielbiam sushi właśnie w wersji z surowym łososiem, ale zawsze się bałam zostawić na 2 dzień. Gdybym zobaczyła, że ktoś tak robi i wszystko jest ok sama też bym pewnie zaczęła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z surowym i niedosmażonym mięsem lepiej nie ryzykować.

      Usuń
  3. W ogóle to masz naprawdę świetny blog- przepisy, inspiracje, zdjęcia, a nawet pudełka:-D Naprawdę super. Czytam od niedawna,ale napewno zostanę bardzo długo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju, ale cudnie w tym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że od jakiegoś czasu można to podpatrzeć na propozycje białkowo-tłuszczowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.